Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Γιατί λεγόμαστε Έλληνες;

- Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία (εν συντομία), μετά τον μεγάλο κατακλυσμό του Δία επέζησαν μόνο ο Δευκαλίωνας και η γυναίκα του, Πύρρα. Έτσι όταν ο Δίας τους πρόσφερε να διαλέξουν ένα δώρο, αυτοί διάλεξαν ανθρώπους. Αφού δημιούργησαν αρκετούς αρσενικούς και θυληκούς ανθρώπους, απέκτησαν και δικά τους παιδιά: τον Έλληνα, τον Αμφικτύονα, την Πρωτογένεια, τη Μελάνθεια, την Θυία και την Πανδώρα.
- Ο Έλληνας λέγεται ότι ίδρυσε μια πόλη που την ονόμασε Ελλάδα και που ακόμα δεν έχει εντοπιστεί η ακριβής θέση της, αλλά τοποθετείται κάπου στο οροπέδιο του Δομοκού.
- Ο γενάρχης των Ελλήνων ο Έλλην, γέννησε με την Ορθηίδα 3 γιους, τον Δώρο, τον Ξούθο και τον Αίολο, τους πρώτους αρχηγούς των Ελλήνων.
- Ο Ξούθος βασίλεψε στη Πελοπόννησο και έκανε δύο γιους, τον Αχαιό και τον Ίωνα, από τους οποίους οι Αχαιοί και οι Ίωνες πήραν τα ονόματα τους.
- Ο Αίολος βασίλεψε στη Θεσσαλία και οι κάτοικοι της, ονομάσθηκαν Αιολείς.
- Ο Δώρος και οι απόγονοι του που ονομάστηκαν Δωριείς, εγκαταστάθηκαν στις περιοχές ανατολικά του Παρνασσού.
- Έτσι, για να ξέρουμε/μαθαίνουμε και λίγη από την ιστορία μας...

Περισσότερες πληροφορίες για την ονομασία "Greek" κλπ, θα βρείτε μέσα στα σχόλια της ανάρτησης.

7 σχόλια:

  1. MONO KAI MONO THN ANARTHSH POU EKANES ,EMENA MOU EKANES NA KOITAKSO KAI ALOU GIA NA TO DO KALITERA TO OLO 8EMA .NA SE KALA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγα και καλά εδώ, ίσα-ίσα για να αρχίσουν οι προβληματισμοί των "σκεπτόμενων μυαλών"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και την ονομασία Greeks(Γραικοί) μη σας ψαρώσουν τπτ σκοπιανοι πως μας τη δώσανε οι τουρκοι... Προέρχεται από το Γραίοι/Γηραιοί που σημαίνει πως όταν αυτοί μάθαιναν να τρώνε μπανάνες εμείς φυτεύαμε τις μπανανιές... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό κι αυτό, δε το γνώριζα! Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο ισχύει, γιατί μερικές φορές είναι και κάποιοι "υπερ-φιλέλληνες" που επινοούν διάφορες υπερβολές για να υποστηρίξουν την Ελλάδα...
    Το τούρκικο "γραικοί" δηλαδή δεν υφίσταται ή το πήρανε αυτοί από εμάς και το παρερμήνευσαν;
    Όποιος ξέρει κάτι παραπάνω ας μας πληροφορήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. google Mac-13
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82
    Όλοι θα έπρεπε να το μαθαίνουμε στο σχολείο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με λίγο ψάξιμο βρήκα τα εξής:
    Έλλην: Έλληνας είναι ο εξ Eλλάδος καταγόμενος. H καταγωγή του ονόματος χάνεται στα βάθη του μύθου, αν και πολλοί αρχαίοι όπως ο Όμηρος, ο Αριστοτέλης, ο Θουκυδίδης και ο Παυσανίας το αναφέρουν στα γραπτά τους.

    Mετά το 1821 οι τοπικές συνελεύσεις και στη συνέχεια η πρώτη εθνική Συνέλευση στην Eπίδαυρο το 1822, αλλά και οι επόμενες εθνοσυνελεύσεις καθιέρωσαν επίσης το όνομα Έλλην και τα παράγωγά του. Και τα τρία ονόματα Γραικός, Pωμιός, Έλλην είναι εθνικά μας ονόματα. Aπ’ αυτά επικράτησε σ’ εμάς το Έλλην και τα παράγωγά του (Eλλάς, Eλληνικόν κλπ), ενώ στο εξωτερικό το Γραικός (Greek κλπ) και στην Tουρκία Pωμιός, Pούμ και Iουνάν (Ίωνας).

    Η "διπλή ονομασία" των Ελλήνων (Ελλάς και Έλληνες η ονομασία μας "εσωτερικού", Grece, Greece, Grec, Greek κλπ. η ονομασία μας "εξωτερικού") οφείλεται στην κακοήθεια των Ευρωπαίων οι οποίοι επιμένουν στη λατινογενή ονομασία της χώρας μας και του λαού μας επειδή υποκρύπτει υποτιμητική (αν όχι και υβριστική) σημασία. Κάποια στιγμή μάλιστα ταύτισαν το grec με το γραικύλο (graeculus) και το δικό μας "γραικός" το θεώρησαν μεταγενέστερη, ευρωπαϊκής προελεύσεως ονομασία των Ελλήνων.

    Διαβάζουμε στη Britannica, στο λήμμα Greece: "Το όνομα Greece (λατιν. Graecia) προέρχεται από το Graeci, που ήταν αρχικά το όνομα Βοιωτικής φυλής (Γραίοι) που εγκαταστάθηκε στην Ιταλία τον 8ο αιώνα π.Χ., αλλά αργότερα επεκτάθηκε στο σύνολο του ελληνικού λαού".

    Η πρώτη μαρτυρία για την ύπαρξη βοιωτικής πόλης με την ονομασία Γραία βρίσκεται στον Όμηρο. Οι Γραίοι περιλαμβάνονται στα πρωτοελληνικά φύλα που εξελίχθηκαν "στα γνώριμά μας φύλα της Μυκηναϊκής Εποχής", δηλαδή στα φύλα που αναφέρονται στον Ομηρικό "Κατάλογο των Νεών".

    Ο Παυσανίας μνημονεύει την άποψη των ταναγραίων πως Γραία ήταν η αρχαιότερη ονομασία της Τάναγρας (σημερινής Τανάγρας). Και ο μεταφραστής και σχολιαστής του Παυσανία, Ν.Παπαχατζής στις σημειώσεις του γράφει: "Επειδή με κυμαίους και χαλκιδείς είχαν αποικίσει την παρά τη Ρώμη Κύμη και γραείς, είναι πιθανό οι γραείς αυτοί (σ.σ. που λέγονταν και γραίοι) να συνετέλεσαν στο να ονομαστούν από τους Ρωμαίους οι Έλληνες graji (το πολύ κοινό επίθετο grajus σήμαινε τον Έλληνα ή τον ελληνικό)". Οι αρχαιότατοι γραείς ή γραίοι ευθύνονται λοιπόν, για τη λατινική ονομασία graji που έδωσε τα μεταγενέστερα Graecia και τα πολλά επίθετα (graecus, graecanicus, graeciensis, graecor, και το επίμαχο graeculus που ήταν απλό υποκοριστικό πριν να αποκτήσει την όντως υποτιμητική σημασία του γραικύλου, του εκφυλισμένου Έλληνα, που ουδέποτε ταυτίστηκε με το graecus). Αυτά για ότι αφορά τη λατινογενή ονομασία της χώρας και του λαού.

    Ο Αριστοτέλης μας δίνει μιαν άλλη και σημαντικότατη πληροφορία: ότι Γραικοί ονομάζονταν παλιότερα αυτοί που αργότερα ονομάστηκαν Έλληνες. Μας λεει στα μετεωρολογικά "αυτοί που ονομάζονταν πρώτα Γραικοί και τώρα Έλληνες". Την ίδια πληροφορία δίνει και το Πάριο Χρονικό, του 3ου π.Χ. αιώνα.

    Κατά τον Ευστάθιο, τον γραμματικό του 12ου αιώνα, η ονομασία Γραικοί χρησιμοποιήθηκε από τον Σοφοκλή στο έργο του "Ποιμένες" και ο Στέφανος Βυζάντιος, στο λήμμα Γραικοί, προσθέτει ότι ο Αλκμάν ονόμαζε Γραίκες τις μητέρες των ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή