Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Άνθρωποι... αράχνες!

   Μια νέα συσκευή, σε μέγεθος παλάμης θα επιτρέπει στα χέρια μας να κολλάνε με ασφάλεια στον τοίχο χωρίς να κινδυνεύουμε να πέσουμε.
   Η ιδέα για αυτή τη συσκευή-κόλλα πρόεκυψε από ένα σκαθάρι της Φλόριδα (Hemisphaerota cyanea), το οποίο, μπορεί να κολλήσει σε ένα φύλλο με δύναμη 100 φορές μεγαλύτερη από το δικό του βάρος και μπορεί να ξεκολλήσει αμέσως όταν αυτό το θελήσει.
   Η συσκευή χρησιμοποιεί την επιφανειακή τάση του νερού και άλλων υγρών ως δεσμούς συγκόλλησης σε μια επιφάνεια και μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή ειδικών γαντιών και παπουτσιών, που θα κολλάνε και θα ξεκολλάνε κατά βούληση από κάθετες επιφάνειες, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αναρριχώνται εκεί που μέχρι σήμερα μπορούσαν μόνο με τη φαντασία τους.
   Η λεπτή συσκευή διαθέτει μικροσκοπικές οπές και μια μικρή κοινή μπαταρία 9 βολτ, η οποία στέλνει νερό ή οποιοδήποτε άλλο υγρό -όπως λάδι- που βρίσκεται αποθηκευμένο σε ένα ξεχωριστό χώρο, να κυλήσει μέσω της συσκευής και των ανοιγμάτων της πάνω στην επιφάνεια δημιουργώντας "υγρές γέφυρες προσκόλλησης". Όσο πιο μικρές και πιο πολλές είναι οι τρύπες, τόσο πιο ισχυρή είναι η συγκολλητική δύναμη. Για να ξεκολλήσει η συσκευή, απλώς αντιστρέφεται το ηλεκτρικό πεδίο και το νερό αποσύρεται από τις οπές, σπάζοντας έτσι τις αόρατες "γέφυρες" συγκόλλησης που είχαν δημιουργηθεί από τις μικροσκοπικές σταγόνες ανάμεσα στη συσκευή και την άλλη επιφάνεια.
(πηγή: www.pyles.tv)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου