Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ "ΔΙΠΛΗΣ ΣΧΙΣΜΗΣ"

Πρόσφατα μου κίνησε το ενδιαφέρον το ανεξήγητο πείραμα της "διπλής σχισμής" (όπως ονομάζεται) στην κβαντική φυσική, που έχει προβληματίσει πάρα πολύ τους επιστήμονες, μιας και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα φαινόμενο που δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους.

Δείτε το βίντεο εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=lGpmBLBOevs

Εδώ θα σας περιγράψω με λίγα λόγια το τι συμβαίνει σε αυτό το πείραμα όπως εξηγείται στο βίντεο.

Καταρχήν να σας αναφέρω ότι σε αυτό το πείραμα εκτοξεύουμε ηλεκτρόνια (ή αλλιώς μικροσκοπικά σφαιρίδια ύλης), πρώτα μέσω μιας σχισμής και έπειτα μέσω δύο σχισμών που βρίσκονται πάνω σε ένα εμπόδιο. Πίσω από το εμπόδιο και σε κάποια απόσταση, έχουμε μια επιφάνεια στην οποία μπορούμε να καταγράψουμε τις περιοχές που τα ηλεκτρόνια προσκρούονται σε αυτήν.

Το πείραμα όμως αποδεικνύει ότι όταν τα ηλεκτρόνια περνούν μέσα από την μια σχισμή συμπεριφέρονται κανονικά ως ύλη, ενώ όταν περνούν μέσα από τις δύο σχισμές συμπεριφέρονται ως κύμα! Αυτό όμως δεν είναι τόσο περίεργο σε σύγκριση με το ότι όταν αρχίσουμε να παρατηρούμε από ποιά σχισμή από τις δύο περνάει το κάθε ηλεκτρόνιο, τότε τα ηλεκτρόνια σταματούν να συμπεριφέρονται ως κύμα και αρχίζουν να συμπεριφέρονται κανονικά ως ύλη! Σαν να "ξέρουν" δηλαδή ότι τα παρατηρούμε και αποφασίζουν να συμπεριφερθούν φυσιολογικά. Δεν είναι όμως αδιανόητο να αλλάζει ένα αποτέλεσμα μόνο και μόνο αν αλλάζει ο παράγοντας της επιτήρησης? Έτσι όσοι ασχολούνται με την κβαντική φυσική, το θεωρούν αυτό ένα από τα πιο ανεξήτητα φαινόμενα και υποστηρίζουν ότι ακόμη έχουμε πολλά κενά στις επιστημονικές μας γνώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου