Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Τί είναι η (απαγορευμένη) Ζέα

---Πρόσφατα διάβασα κάπου για την "Ζέα" και είπα να μοιραστώ την γνώση μαζί σας.
---Ζέα: Για τους περισσότερους Έλληνες η ζέα είναι μία άγνωστη τροφή. Όχι άδικα, θα έλεγε κανείς, αφού για πολλά χρόνια το δημητριακό είχε εξαφανιστεί από τη χώρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 30, ένας νόμος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία απαγόρευσε όχι μόνο την καλλιέργεια της ζέας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ακόμη και το να αναφέρεται ως όρος στα λεξικά.
---Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο με το πέρασμα των χρόνων, το δημητριακό ξεχάστηκε, ενώ οι μετέπειτα γενιές δεν έμαθαν καν την ύπαρξή του. Οι Έλληνες στερήθηκαν έτσι για πολλά χρόνια ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο βέβαια άλλες χώρες συνέχιζαν να καλλιεργούν και να απολαμβάνουν.
---Πολλές θεωρίες συνωμοσίας έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί γύρω από αυτή την μυστηριώδη εξαφάνιση. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως το δημητριακό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει αργά και σταθερά να επανέρχεται στη χώρα, ενώ το μόνο που μένει είναι να εξοικειωθούμε μαζί του και να αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε.
---Η ζέα, περιέχει μαγνησιο που ενισχύει τον εγκέφαλο, σε αντίθεση με το σιτάρι που περιέχει γλουτένη η οποία φράσσει τις εγκεφαλικές απολήξεις και εμποδίζει τη δημιουργικότητα του ατόμου. Ήταν το πιο διαδεδομένο (αν όχι το μόνο) δημητριακό που καλλιεργούσαν στην Αρχαία Ελλάδα, γιατί γνώριζαν τα μεγάλα οφέλη του στην υγεία.
---Ο λόγος που την απαγόρευσαν με νόμο την δεκαετία του '30, είναι ακόμη άγνωστος, αλλά φαίνεται πως κάποιοι πάλι έβαλαν το συμφέρον τους πάνω από τον σεβασμό για τον συνάνθρωπό τους. Μήπως η καλλιέργειά της ήταν πιο δαπανηρή από το σιτάρι; Μήπως ήταν πιο ευαίσθητη σε αρρώστιες; Μήπως η παραγωγή της ήταν σημαντικά μικρότερη σε όγκο; Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ τον πραγματικό λόγο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου