Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Φωτοβολταικές Εξελίξεις

---Διάβαζα πρόσφατα για κάποιες εξελίξεις στον χώρο των φωτοβολταικών και είδα οτι κυκλοφορούν ήδη μερικές πολύ καλές ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και κάποιες άλλες που σύντομα θα υλοποιηθούν.
---Πιστεύω πως τα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι απλά σπατάλη χώρου, αφού υπάρχουν πολύ πιο αποδοτικότερες λύσεις αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα ηλιακό πάρκο (βλ. παραβολικοί συλλέκτες), όμως είναι πολύ καλά για κάποιες άλλες εφαρμογές που δεν θέλουμε να παράγουμε τόσο μεγάλες ποσότητες ρεύματος. Παρακάτω θα αναφέρω μερικές εξελίξεις και ιδέες που έκρινα ενδιαφέρουσες.
---Σε μεγάλα υπαίθρια πάρκινγκ (πχ. των σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα), οροφές με φωτοβολταϊκούς συλλέκτες από πάνω, οι οποίοι εκτός από την σκιά και τον φωτισμό που θα προσφέρουν κάτω από την οροφή για τα αυτοκίνητα και πιθανώς πρίζες για να φορτίσει πχ. κάποιος το κινητό του, θα δίνουν και μέρος του ηλεκτρισμού στο κατάστημα, έτσι ώστε να μπορεί αν θέλει να ρίξει τις τιμές του.
---Κεραμίδια για στέγες σπιτιών με ενσωματωμένους ΦΒ συλλέκτες, τα οποία προσφέρουν μέρος του ηλέκτρικου ρεύματος στο σπίτι.
---Άσφαλτος με ιδιότητες ΦΒ συλλέκτη, που μπορεί να δίνει ρεύμα σε εγκαταστάσεις απομονωμένων περιοχών, όπως σε κοινόχρηστες υπαίθριες τουαλέτες και πάρκινγκ στην άκρη του δρόμου κατά την διάρκεια την νύχτας, αλλά και τον βασικό νυχτερινό φωτισμό στον δρόμο.
---Ειδική εξωτερική μπογιά για τα σπίτια με ΦΒ ιδιότητες, η οποία προσφέρει μέρος του ηλεκτρισμού στο σπίτι. Έχει κυκλοφορήσει αλλά είναι υπό βελτίωση.
---Σύντομα κοντά μας, έρχονται τα διάφανα τζάμια με ΦΒ ιδιότητες, τα οποία θα είναι ακριβώς όπως ένα κοινό διάφανο τζάμι. Το μόνο που θα διαφέρει είναι οτι σε κάποια άκρη του θα έχει μια μικρή μεταλλική πλακέτα παρόμοια με το τσιπάκι που έχουν η τηλεκάρτες, η οποία θα μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το παραγόμενο ρεύμα!
---Όλες αυτές οι εξελίξεις αν αρχίσουν και χρησιμοποιούνται σωστά, δεν θα πάει χαμένη ούτε μια ακτίνα ηλιακού φωτός και επίσης θα ελαφρύνει κατά πολύ ο λογαριασμός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου