Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Τα Βλαστοκύτταρα


- Τα βλαστοκύτταρα είναι κάποια κύτταρα του οργανισμού μας, τα οποία έχουν την ιδιότητα να παράγουν νέο αίμα. Να μεταμορφώνονται δηλαδή, σε αιμοπετάλια, λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια.
- Τις τελευταίες δεκαετίες ανακαλύφθηκε ότι τα βλαστοκύτταρα υπάρχουν στην κεντρική αρτηρία του ομφάλιου λώρου και τώρα πλέον μπορούν να συλλέγονται και να αποθηκεύονται μετά την γέννηση του εμβρύου. Αυτή η εξαιρετική τους ιδιότητα χρησιμοποιείται για να θεραπευτούν πολλές σοβαρές ασθένειες στους ανθρώπους, όπως η σκλήρηνση κατά πλάκα, το αλτζχάιμερ, καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα, ακόμα και αν ο ασθενής δεν είναι 100% συμβατός με τον δότη.
- Οι νέοι γονείς μπορούν να δωρίσουν τα βλαστοκύτταρά τους στην Δημόσια Τράπεζα βλαστοκυττάρων ή να πληρώσουν σε μια ιδιωτική τράπεζα βλαστοκυττάρων έτσι ώστε να τους τα φυλλάξει για μελλοντικά δική τους χρήση. Εδώ η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ με τις ιδιωτικές τράπεζες είναι ότι επειδή ο δότης είναι 100% συμβατός με τα βλαστοκύτταρα που έχει δόσει, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικό του δείγμα για να θεραπεύσει μια ασθένειά του, γιατί θα προκύψει πάλι το ίδιο πρόβλημα στον οργανισμό του. Μπορεί να χρησιμοποιήσει ΜΟΝΟ το δείγμα κάποιου άλλου που δεν έχει πλήρη συμβατότητα. Δηλαδή και να πληρώσετε για την φύλαξη των βλαστοκυττάρων σας, δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για σας ή την οικογένειά σας μελλοντικά, παρά τα όσα σας υπόσχονται οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων. ΠΡΟΣΟΧΗ μη την πατήσετε!!!
- Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε λοιπόν (και είναι σημαντική μας υποχρέωση), είναι να δωρίζουμε τα βλαστοκύτταρά μας στην Δημόσια Τράπεζα, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα σε όποιον τα χρειαστεί, γιατί έτσι κι αλλιώς εάν μας προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας που τα απαιτεί, πάλι θα πρέπει να βρούμε από κάποιον άλλο δότη.
- Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτά τα κύτταρα ως "θαυματουργά", γιατί εκτός από την μεγάλη γκάμα σοβαρών ασθενειών που θεραπεύουν, υπάρχουν στον ομφάλιο λώρο που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε άχρηστο μετά την γέννα, και η χρήση τους είναι τόσο απλή σαν να βάζουμε έναν κοινό ορό στο νοσοκομείο (η διαδικασία διαρκεί περίπου 45 λεπτά).

1 σχόλιο:

  1. Τελευταία κάπου διάβασα πως Ιταλοί γιατροί κατόρθωσαν με τη χρήση βλαστοκυττάρων, να αποκαταστήσουν την όραση σε δεκάδες ανθρώπους, οι οποίοι είχαν τυφλωθεί από εγκαύματα λόγω καυστικών χημικών ουσιών ή έκθεσης σε υπερβολική θερμοκρασία. Σε μερικές περιπτώσεις επιτεύχθηκε σχεδόν πλήρης αποκατάσταση της όρασης.
    Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν εγκαύματα μόνο στο ένα μάτι κι έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να τους θεραπεύσουν, παίρνοντας βλαστικά κύτταρα του κερατοειδούς χιτώνα από το υγιές μάτι.
    Συνήθως, ο κερατοειδής χιτώνας αποκαθιστά μόνος του τη ζημιά χρησιμοποιώντας τα βλαστοκύτταρα από το δίσκο γύρω από την ίριδα.
    Ωστόσο, σε μερικούς ασθενείς με εγκαύματα ο δίσκος αυτός έχει καταστραφεί και ο χιτώνας αναπτύσσεται ξανά από κύτταρα που καλύπτουν το ασπράδι του ματιού. Όταν συμβαίνει αυτό, ο νέος χιτώνας δεν είναι διαφανής.
    Οι Ιταλοί ερευνητές εξήγαγαν βλαστικά κύτταρα από το δίσκο της ίριδας του υγιούς ματιού, τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο και στη συνέχεια τα εμφύτευσαν στο προβληματικό μάτι, αναδημιουργώντας έτσι τελικά έναν υγιή κερατοειδή χιτώνα, που εμφανίζει σταθερότητα και δεν ξαναθολώνει.
    Οι άνθρωποι με εγκαύματα στα μάτια σήμερα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνητο κερατοειδή χιτώνα, όμως η μεταμόσχευσή του συχνά έχει επιπλοκές, όπως μολύνσεις και γλαύκωμα. Μπορούν επίσης να πάρουν μόσχευμα από αποβιώσαντα άνθρωπο, αλλά πρέπει να παίρνουν φάρμακα για να μην απορριφθεί το μόσχευμα από τον οργανισμό τους ως ξένο σώμα.
    Η νέα μέθοδος δεν αφορά ανθρώπους με βλάβη στο οπτικό νεύρο ή με εκφύλιση της ωχράς κηλίδος, που έχουν να κάνουν με τον αμφιβληστροειδή φακό και όχι με τον κερατοειδή χιτώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή