Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΜΙΚΡΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Μπορεί να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου (βλέπε σχετικό θέμα), όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο πλανήτης δεν έχει ανάγκη από κάποιες άλλες ενέργειές μας οι οποίες κάλλιστα μπορούν να τον προστατέψουν και συγχρόνως να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας.

Ας μην γελιόμαστε, η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες χώρες στο θέμα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως και σε πολλά άλλα θέματα τα όποια δεν είναι της ώρας. Πάμε κατά διαόλου αλλά τουλάχιστον μπορούμε να προσπαθήσουμε για καλύτερους καιρούς. Απ'ότι βλέπω τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται μερικές κινήσεις προς το καλύτερο και οι νέες γενιές είναι πιο ευαισθητοποιημένες από τις παλαιότερες, γιατί έχουν πάρει είδηση ότι βοηθώντας το περιβάλλον, βοηθάμε τους εαυτούς μας.

Εδώ θα βρείτε μερικές προτάσεις για το τι μπορείτε να κάνετε, έτσι ώστε να συνεισφέρετε και εσείς στην προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είμαι κανένας ειδήμων, ούτε και κανένας κολλημένος οικολόγος, αλλά τουλάχιστον προσπαθώ όσο μπορώ. Γράψτε και τις δικές σας προτάσεις παρακάτω, για πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών αυτού του blog, και πιθανώς κάτι που έχω ξεχάσει.

- ΧΑΡΤΙ: Η πιο διαδεδωμένη μορφή ανακύκλωσης στην Ελλάδα.
1.Ρίχνετε τα παλιά σας τετράδια, εφημερίδες και άλλα χαρτικά στους ειδικούς ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ που υπάρχουν στις πόλεις σας (εδώ στην Καβάλα έχουμε).
2.Αν σας είναι εύκολο, αφαιρείτε τα σύρματα σπιράλ που έχουν μερικά τετράδια πριν τα ρίξετε για ανακύκλωση. Προσέχετε μην αγκιστρωθείτε!
3.Μην ρίχνετε βρώμικα χαρτικά στην ανακύκλωση, όπως λαδωμένα κουτιά από πίτσες, γιατί περισσότερο κακό κάνετε, παρά καλό.
4.Μην γίνεστε κάφροι και ρίχνετε τα λοιπά σκουπίδια σας στους ΜΠΛΕ κάδους, όταν οι κάδοι που προορίζονται γι'αυτά είναι γεμάτοι.
5.Πείτε στο στις γιαγιάδες και στις θείες σας, οι οποίες πιθανώς να μην γνωρίζουν την ορθή χρήση και τον "χρωματικό κώδικα" των κάδων.

- ΓΥΑΛΙ: Το κάθε χρώμα ξεχωριστά.
Αυτή τη στιγμή σε μερικές πόλεις πρέπει να γίνεται ανακύκλωση γυαλιού, αλλά δεν γνωρίζω ακριβώς που. Στην Καβάλα πάντως δεν έχουμε.
1.Πετάτε τα άδεια γυάλινα μπουκάλια σας στους ειδικούς κάδους (όπου υπάρχουν).
2.Αν είναι πιο εξειδικευμένη η ανακύκλωση γυαλιού στην περιοχή σας, θα πρέπει να πετάτε ξεχωριστά το κάθε χρώμα γυαλιού στον κάδο του. Δηλαδή καθώς τα γυαλιά χωρίζονται σε μάυρο,πράσινο και διαφανές, το κάθε χρώμα θα πρέπει να πεταχτεί στον ανάλογο κάδο.

- ΠΛΑΣΤΙΚΟ: Με πιάσατε αδιάβαστο!
Κάπου άκουσα ότι γίνεται και σε κάποια πόλη της Ελλάδας. Δεν ξέρω να σας πω συμβουλές για την ανακύκλωση του πλαστικού, γιατί είμαι τελείως άσχετος. Όποιος ξέρει κάτι για το θέμα ας μοιραστεί τις γνώσεις του μαζί μας.

- ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: Κάνουμε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.
Ναι, είναι αλήθεια ότι κάνοντας ανακύκλωση το αλουμίνιο, κάνουμε μεγάλη οικονομία ενέργειας, διότι για να παραχθεί καθαρό αλουμίνιο χρειάζεται πολύ ρεύμα. Αυτό δεν έχει βέβαια άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη μας, αλλά βοηθάει για ένα καθαρότερο περιβάλλον.
1.Πετάτε τα αλουμινένια κουτάκια από μπύρες,σόδες,αναψυκτικά στα ειδικά μηχανήματα για την ανακύκλωση τους (όπου υπάρχουν).
2.Υπάρχουν και κάποιοι που τα αγοράζουν από εσάς και τα ξαναπουλάνε αλλού για ανακύκλωση, αλλά πρέπει να βρείτε μόνοι σας γιατί δεν ξέρω τίποτα συγκεκριμένο. Είναι οι ίδιοι που αγοράζουν και παλιά σίδερα και χαλκό με το κιλό.

- ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ: Δύσκολη η ανακύκλωση με τις ογκώδεις συσκευές.
1.Μην πετάτε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σας στα κοινά σκουπίδια αλλά προσπαθείστε να τις πηγαίνετε στα καταστήματα που τις δέχονται για ανακύκλωση. Εδώ στην Καβάλα έχουμε τον Κωτσόβολο που δέχεται παλιές ηλ.συσκευές για ανακύκλωση.
2.Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί κάποιος -για παράδειγμα- που θέλει να δώσει μια παλία τηλεόραση σε ένα τέτοιο κατάστημα, θα πρέπει να την μεταφέρει ο ίδιος εκεί και αν δεν έχει αυτοκίνητο ή ασανσέρ στο σπίτι του είναι πολύ δύσκολο να το πράξει.
3.Μπορείτε να πάρετε και τηλέφωνο να έρθουν να την πάρουν αυτοί από τον Κωτσόβολο, αλλά θα "τιμωρηθείτε" με τα μεταφορικά έξοδα τα οποία δεν γνωρίζω πόσα είναι. Ας ελπίζουμε ότι αργότερα αυτά τα έξοδα θα εξαλειφθούν για να μπορεί να συμμετέχει περισσότερος κόσμος.

- ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ: Εξαιρετικά επικίνδυνες για το περιβάλλον!
1.Μην τις πετάτε με τίποτα στα οικιακά σκουπίδια! Όσο άκακες και να μας φαίνονται, περιέχουν πολλές επιβλαβείς ουσίες οι οποίες είναι επικίνδυνες για τα πάντα όταν καταληξουν στο υπέδαφος και τελικά στην θάλασσα.
2.Πετάτε τις άδειες/παλιές μπαταρίες σας στις ειδικές στήλες/θήκες που υπάρχουν σε διάφορα καταστήματα. Τώρα αν αυτοί που τις παραλαμβάνουν από εκεί είναι κάφροι και τις πετάνε σε καμιά χωματερή αντί για ανακύκλωση, είναι άλλο θέμα. Θέλω να πιστεύω όμως ότι δεν συμβαίνει αυτό.
3.Προμηθευτείτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και για λόγους οικονομίας, αλλά και για να αποφύγετε να πετάτε όγκο συμβατικών μπαταριών όταν αδειάζουν. Επιλέξτε κάποιες που να είναι σχετικά φθηνές και όσο αντέξουν. Ένα είναι σίγουρο όμως, όσο φθηνές και να είναι, τα λεφτά τους τα αξίζουν 1000%.
4.Προσέξτε ο φορτιστης που θα αγοράσετε σε περίπτωση που δεν παρέχεται μαζί με τις μπαταρίες, να είναι συμβατός με τον τύπο επαναφορτιζόμενων μπαταριών που έχετε επιλέξει.
5.Μην παραξενευτείτε αν έξω απο τα ειδικά δοχεία για ανακύκλωση μπαταριών δείτε την επιγραφή "ΑΦΗΣ". Δεν πρόκειται για κανέναν "ειδικό" τύπο μπαταριών, άλλα είναι τα αρχικά του "Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών". Όλες οι μπαταρίες πάνε εκεί, ακόμη και αυτές των κινητών τηλεφώνων.

- ΜΕΛΑΝΙΑ + TONER ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ: Το μελάνι αυτό δεν είναι από καλαμάρια!
1.Πηγαίνετέ τα στα καταστήματα που τα δέχονται για ανακύκλωση. Εδώ στην Καβάλα ξέρω μόνο την αντιπροσωπία της XEROX, που είναι (περίπου) απέναντι από το Λαογραφικό Μουσείο. Ξέρω στα σίγουρα ότι αυτοί τα στέλνουν πραγματικά για ανακύκλωση και δεν καταλήγουν κάπου αλλού. Για άλλα μαγαζια δεν έχω ψαχτεί.

- ΛΑΜΠΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Οικολογικές άλλα και επικίνδυνες.
1.Αντικαταστήστε όσες περισσότερες λάμπες του σπιτιού σας μπορείτε με λάμπες οικονομίας. Αυτό σας "ξεφουσκώνει" και λίγο τον λογαριασμό της ΔΕΗ, άλλα κρατάνε και αρκετά περισσότερο από τις κανονικές.
2.Αυτή τη στιγμή κοστίζουν περίπου 5 ευρώ η μία, άλλα τελικά συμφέρουν. Εγώ έχω λάμπες οικονομίας στην καβάντζα και όποτε καίγεται μια από τις παλίες μου, την αντικαταστώ με λάμπα οικονομίας.
3.Προσέξτε αν έχετε διακόπτη με ρυθμιστή φωτισμού (Dimmer), γιατί υπάρχει πιθανότητα να μην λειτουργούν σωστά οι λάμπες οικονομίας, μιας και θέλει λάμπες οικονομίας ειδικού τύπου, οι οποίες είναι πολύ ακριβές. Κατά την γνώμη μου δεν είναι καλή επιλογή σε αυτή την περίπτωση, γιατί είπαμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον αλλά όχι να μείνουμε και στον δρόμο!
4.Τις χαλασμένες λάμπες οικονομίας δεν πρέπει με τίποτα να τις πετάμε στα οικιακά σκουπίδια μας, μιας και επειδή περιέχουν ποσότητα υδραργύρου (όπως έχω ακούσει), όταν αυτός καταλήξει στο υπέδαφος/θάλασσα είναι καταστροφικος. Πρέπει να τις πετάμε σε ειδικούς χώρους που είναι για ραδιενεργά κατάλοιπα. Δεν έχω ακούσει να υπάρχει πουθενά τίποτα τέτοιο, οπότε αν κάποιος πιο ψαγμένος ξέρει κάτι σχετικό, ας ενημερώσει και εμάς τους υπόλοιπους.

- ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ: Άρρωστη κατάσταση!
1.Ομοίως με τις λάμπες οικονομίας, ο υδράργυρος δεν πρέπει να καταλήγει στο υπέδαφος ή στην θάλασσα μέσω των οικιακών αποριμμάτων. Δεν ξέρω όμως τι μπορεί να γίνει σε αυτήν την περίπτωση που δεν ξέρει ο κόσμος που υπάρχουν τέτοιοι χώροι για ραδιενεργά κατάλοιπα.
2.Αντικαταστήστε τα παλιού τύπου θερμόμετρα με τα νέα ηλεκτρονικά τα οποία έχουν πολλά προτερήματα όπως:
-Μετράνε πιο γρήγορα την θερμοκρασία του σώματός σας.
-Έχουν ηχητικό σήμα όταν τελειώσει το μέτρημα.
-Είναι ψηφιακά και δεν σου βγαίνουν τα μάτια μέχρι να δεις τι γράφει.
-Σπάνε δυσκολότερα.
3.Έχουν μόνο ένα μειονέκτημα: Λειτουργούν με μπαταρία, η οποία αν και διαρκεί πάρα πολύ καιρό, μπορεί και να σας αφήσει στα "κρύα του λουτρού" κάποια στιγμη.

- ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ: Καλύτερα χαρτί ή πλαστικό;
Αναρωτιέται κάποιος: "Δεν καταλαβαίνω γιατί οι χάρτινες σακούλες που φτιάχνονται από κομμένα δέντρα λέγονται οικολογικές, ενώ οι πλαστικές όχι". Η απάντηση είναι απλή. Οι χάρτινες φτιάχνονται συνήθως από ανακυκλωμένο χαρτί και μπορούν να ανακυκλωθούν και πάλι, όσες φορές θέλουμε. Αν καταλήξουν για κάποιον λόγο στο περιβάλλον, διαλύονται σε λίγες μέρες χωρίς να αφήνουν κανένα κατάλοιπο. Κατα την γνώμη μου οι χάρτινες σακούλες δεν είναι καθόλου πρακτικές, μιας και δεν είναι αρκετά ανθεκτικές. Αν όμως γίνεται σωστή η χρήση των πλαστικών, πιστεύω πως είναι καλύτερη λύση για όλους. Το καλύτερο βέβαια είναι οι νέες πλαστικές σακούλες που είναι "βιοδιασπώμενες" και διαλύονται πλήρως όταν βρεθούν πεταμένες στο περιβάλλον μετά από μικρό χρονικό διάστημα. Συνδιάζουν δηλαδή την ανθεκτικότητα των πλαστικών με την "αθωώτητα" των χάρτινων.
1.Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τις πλαστικές σακούλες, πάνω από μια φορά.
2.Αν έχετε κάποιο κατάστημα και δεν σας βολεύουν οι χάρτινες σακούλες, ψάξτε το θέμα με τις νέες πλαστικές-βιοδιασπώμενες σακούλες. Είναι λίγο ακριβότερες αλλά δεν αφήνουν κατάλοιπα στο περιβάλλον. Είχανε πει ότι αυτή η ουσία που βάζουν μέσα στο πλαστικό για να γίνει βιοδιασπώμενο είναι πολύ φθηνή και θα κοστίζουν όσο και οι κανονικές. Οι προμηθευτές όμως με την πρόφαση "νέος τύπος σακούλας" βρήκανε ευκαιρία και ανεβάσαμε τις τιμές τους περίπου 50%. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα γίνουν το ίδιο προσιτές με τις παλιές για τα καταστήματα που θα θέλουν να τις προμηθευτούν.

Αυτές ήταν οι απλές συμβουλές μου για την περιβαλλοντική προστασία. Στην Ελλάδα έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι, γιατί αυτά όλα ξεκινάνε από την παιδεία και την οικογένεια ενός ατόμου. Έτσι πρέπει να καθιερωθεί ξεχωριστό μάθημα ανακύκλωσης στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να έχουν
κι άλλες γνώσεις πάνω στο θέμα, πέρα από αυτές που μόνο η τηλεόραση τους προσφέρει σήμερα. Αλλά εδώ έχουμε και άλλα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία δεν μας επιτρέπουν να ασχολούμαστε με την οικολογία. Το πρόβλημα είναι η φτώχεια! Πως να ξοδέψει κάποιος έστω και ένα ευρώ παραπάνω για να αγοράσει οικολογικές σακούλες για το μαγαζί του, όταν ίσα-ίσα τα βγάζει πέρα κάθε μήνα. Όλοι μας έχουμε καταντήσει εργασιομανείς για να τα βγάλουμε πέρα, και είμαστε συνήθως σπίτι-δουλειά-δουλειά-σπίτι, μην έχοντας όρεξη για να ασχοληθούμε με τίποτα άλλο δεύτερης προτεραιότητας, όπως η προσωπική μας ζωή ή το περιβάλλον. Αξίζει όμως να κάνει ότι μπορεί ο καθένας μας, όσο μικρό και αν είναι, σίγουρα θα βοηθήσει για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

2 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμες και αναλυτικές οι συμβουλές σου! Βρήκα και ένα συμπληρωματικό άρθρο στο www.flowmagazine.gr μου μιλάει γενικότερα για τα οφέλη από την ανακύκλωση: http://www.flowmagazine.gr/article/view/Benefits_of_recycling

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ που το μοιράστηκες μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή