Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Χωρίς οξυγόνο για 5 δευτερόλεπτα!

---Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν το οξυγόνο σε όλο τον πλανήτη εξαφανιζόταν ακαριαία έστω και για 5 δευτερόλεπτα, θα είχε απόλυτα κατατροφικές συνέπειες!
---Όλοι όσοι βρισκόμασταν εκτεθειμένοι στο ηλιακό φως θα αποκτούσαμε σοβαρά εγκαύματα. Το Όζον είναι μοριακή ένωση οξυγόνου και εμποδίζει την πλειοψηφία του υπεριώδους φωτός να χτυπήσει τη Γη.
---Εκτός από τα εγκαύματα, θα ανατιναζόταν κυριολεκτικά το εσωτερικό του αυτιού των ανθρώπων και σχεδόν όλων των ζωντανών πλασμάτων, αφού θα έχανε μέσα σε 5 δευτερόλεπτα περίπου το 21% της πίεσης του αέρα του, γεγονός που ισοδυναμεί με άλμα από το επίπεδο της θάλασσας σε υψόμετρο 2000 μέτρων.
---Αν το οξυγόνο θα εξαφανιζόταν από το νερό των θαλασσών, το υδρογόνο θα γινόταν ένα αδέσμευτο ελεύθερο αέριο και έτσι απλά οι ωκεανοί θα εξαφανιζόταν.
---Ο πρωινός ουρανός θα σκοτείνιαζε, αφού έχοντας λιγότερα σωματίδια στην ατμόσφαιρα να σκορπίσουν το μπλε φως, ο ουρανός θα έμοιαζε μαύρος.
---Όλα τα κομμάτια μη επεξεργασμένου μετάλλου να κολλούσαν μεταξύ τους, αφού ο λόγος που τα μέταλλα δεν κολλάνε μεταξύ τους είναι επειδή είναι επικαλυμμένα με ένα στρώμα οξείδωσης. Σε συνθήκες κενού, τα μέταλλα συγκολλούνται χωρίς ενδιάμεση υγρή φάση.
---Σε 5 δευτερόλεπτα, οι ουρανοξύστες θα μετατρέπονταν σε σκόνη: Το οξυγόνο είναι ένα σημαντικό συνδετικό υλικό σε κατασκευές σκυροδέματος (για την ακρίβεια, το CO2 είναι), και χωρίς αυτό οι ενώσεις δεν έχουν ακαμψία.
---Τέλος, δε θα έμενε κυριολεκτικά τίποτα όρθιο στον πλανήτη, αφού ο φλοιός της Γης ο οποίος αποτελείται από 45% οξυγόνο, δε θα μπορούσε να αντέξει το βάρος πάνω του.
---Αντίθετα, η αύξηση του οξυγόνου θα σήμαινε καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου και του οργανισμού μας και θα οδηγούσε σε καλύτερη νοητική και φυσική κατάσταση.
---Υπάρχει όμως και μια αρνητική πλευρά στο σενάριο της υπεροξυγόνωσης του πλανήτη: Σύμφωνα με τους επιστήμονες, διπλάσιο οξυγόνο στη Γη θα είχε ως αποτέλεσμα γιγάντια έντομα, αφού το μέγεθός τους, ορίζεται από την αναλογία του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα!