Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Μυστήριοι Οργανισμοί

---Ζει... κατά μόνας στα πιο θερμά μέρη του κόσμου. Ο μονοκύτταρος οργανισμός, μύκητας Dictyostelium discoideum, είναι ίσως ο μοναδικός ζωντανός οργανισμός που καταφέρνει να ξεπεράσει το θάνατο.
---Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο μύκητας ζει στη μονοκύτταρη μορφή του και τρέφεται με βακτήρια. Σε περιόδους όμως που οι συνθήκες είναι επικίνδυνες και τα αποθέματα τροφής περιορισμένα, τα μεμονωμένα αυτά κύτταρα συνασπίζονται δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο κινούμενο πολυκύτταρο οργανισμό.
---Στην πολύπλοκη αυτή δομή, μόλις το 20% των κυττάρων πρέπει να πεθάνουν προκειμένου τα υπόλοιπα 80% να επιβιώσουν. Μάλιστα επιλέγει το ίδιο το 20% με κάποιο τρόπο να "αυτοκτονήσει". Όμως θα αφήσει τα γονίδια του παρακαταθήκη σε όσα κύτταρα μείνουν ζωντανά και έτσι με κάποιο τρόπο τα κύτταρα αυτά δεν πεθαίνουν ποτέ.
---Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό BMC Evolutionary Biology, το Dictyostelium αποτελεί ίσως το κλειδί που θα λύσει όλες τις απορίες των επιστημόνων σχετικά με τη σημασία της συνεργασίας στην εξέλιξη όλων των ζωντανών ειδών. (πηγή: www.newsbeast.gr)
---Άραγε, πόσα ακόμη τέτοια περίεργα υπάρχουν δίπλα μας που δεν τα γνωρίζουμε...;

Σελίδα γνωριμιών BADOO

---Ίσως η μόνη δωρεάν σελίδα γνωριμιών εκεί έξω, η οποία σε αφήνει να στείλεις μήνυμα σε άτομο που θέλεις να γνωρίσεις και να συνομιλήσεις μαζί του, πραγματικά χωρίς να πληρώσεις.
---Φυσικά έχει και κάποιους περιορισμούς στη δωρεάν λειτουργία, τους οποίους μπορείς να προσπεράσεις μόνο αν πληρώσεις συνδρομή.
---Μετά από 4-5 μήνες εμπειρια σε αυτήν, θα σας επισημάνω τα "κόλπα" που κάνει η σελίδα για να προσελκύσει περισσότερους συνδρομητές. Αυτό το διαπίστωσα όταν ο χρήστης είναι άντρας, αλλά φαντάζομαι το ίδιο θα συμβαίνει και από την άλλη πλευρά.
---Η σελίδα αυτή λοιπόν, για να αυξήσει τα αποτελέσματα στην αναζήτηση που κάνει κάποιος, εμφανίζει πολλά πλασματικά (ψεύτικα) προφίλ, τα οποία είναι κατά κύριο λόγο κορίτσια με Τούρκικα ονόματα, επειδή όπως φαντάζομαι η σελίδα είναι Τούρκικης προέλευσης. Μετά από μικρή έρευνα, διαπίστωσα πως όλα τα ψεύτικα προφίλ έχουν σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά!
---Ας πούμε λοιπόν οτι ψάχνουμε για κοπέλες μέχρι 30 χρονών σε μια πόλη. Μέσα στις πραγματικές που είναι γραμμένες στη σελίδα, μας εμφανίζει και κάποιες με τούρκικα ονόματα, με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Συναισθηματική κατάσταση: Είμαι ελεύθερη
Προτιμήσεις: Είμαι ετεροφυλόφιλη
Εμφάνιση: Αδύνατο σώμα, X μαλλιά και X μάτια
Μένω: Με τους γονείς μου
Παιδιά: Κάποια στιγμή
Κάπνισμα: Μη καπνιστής
Αλκοόλ: Όχι
Εκπαίδευση: Βασική
Γλώσσες: Τουρκικά (Μητρική γλώσσα)
---Αυτός είναι λοιπόν ο βασικός "αλγόριθμος" ενός πλασματικού προφίλ στη σελίδα. Επίσης έχουν σταθερά 5 φωτογραφίες, είναι γενικά πολύ εμφανίσιμες και μπαίνουν στη σελίδα (δήθεν) τουλάχιστον 1 φορά τη μέρα. Τώρα ξέρετε...
---Να σημειωθεί, πως η σελίδα έχει και μερικά τεχνικά προβλήματα, όπως στην περιοχή/πόλη που εμφανίζει στην αναζήτηση. Δηλαδή μπορεί στην αναζήτηση να σου λέει πως κάποιος είναι από Θεσ/νίκη και μόλις μπεις στο προφίλ του να γράφει οτι είναι από Αθήνα.

---UPDATE (Αυγ 2013): Μετά από λίγο καιρό εμπειρίας στη σελίδα και ως "γυναίκα" πλέον, διαπίστωσα πως αρκετά (αν όχι όλα) από τα φαινόμενα των πλασματικών προφίλ εξαλείφονται, γιατί λαμβάνεις πολύ περισσότερα μηνύματα έχοντας ένα γυναικείο προφίλ και γενικά οι χρήστες σε πλησιάζουν πολύ ευκολότερα, οπότε δεν υπάρχει η "ανάγκη" των ψεύτικων προφίλ. Παρατηρείται όμως ένα άλλο φαινόμενο, κατά το οποίο αρκετοί άντρες κρυμμένοι πίσω από ένα γυναικείο προφίλ (καλή ώρα!), είναι τόσο απεγνωσμένοι να μιλήσουν με μια άλλη κοπέλα, ώστε φτάνουν σε αυτό το σημείο. Προσωπικά μίλησα με κάποιους που αργότερα το αποκαλύψανε και με μερικούς άλλους που δεν το αποκαλύψανε αλλά σταμάτησαν απότομα τη συζήτηση γιατί στην ουσία τους ξεμπρόστιασα! Και για να αναφέρω και κάποια νούμερα για τα στατιστικά της ιστορίας...
Αντρικό προφίλ (σε διάστημα 6 μηνών): 4 προβολές προφίλ, 2 νέα μηνύματα και 3 απαντήσεις σε 30 απεσταλμένα μηνύματα.
Γυναικέιο προφίλ (σε διάστημα 6 ημερών): 350 προβολές προφίλ, 90 νέα μηνύματα και 50 απαντήσεις σε 50 απεσταλμένα μηνύματα.