Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Η Νοηματική Γλώσσα

---Η Νοηματική Γλώσσα δεν είναι διεθνής. Κάθε χώρα έχει την δική της νοηματική γλώσσα. Όπως υπάρχει η διεθνής προφορική γλώσσα (Εσπεράντο/Esperanto), έτσι υπάρχει και η διεθνής Νοηματική Γλώσσα (Γκεστούνο/Gestuno), η οποία χρησιμοποιείται στις διεθνείς συναντήσεις τους από μια μικρή μερίδα Κωφών.
---Η νοηματική γλώσσα είναι πλήρης γλώσσα, με συγκεκριμένους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες. Δεν είναι παντομίμα (απλά νοήματα) και για αυτό τον λόγο, τα άτομα που δεν την γνωρίζουν δεν μπορούν να την καταλάβουν.
---Οι νοηματικές γλώσσας δεν αποτελούν μετάφραση των προφορικών γλωσσών, καθώς προκύπτουν/αντικατοπτρίζουν μια τελείως διαφορετική κουλτούρα. Μερικές φορές σχηματίζεται αυτή η εντύπωση, γιατί οι ακούοντες χρήστες της νοηματικής γλώσσας, την χρησιμοποιούν (λανθασμένα) ακολουθώντας τους κανόνες της προφορικής γλώσσας, "μεταφράζοντας" από τη μια γλώσσα στην άλλη. Για παράδειγμα, η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ονομάζεται "ελληνική" γιατί χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από Έλληνες νοηματιστές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απεικονίζει την ελληνική γλώσσα ή προέρχεται από αυτήν. Πρόκειται για ένα αυτόνομο γλωσσικό σύστημα που μελετάται και αναλύεται όπως κάθε φυσική γλώσσα.
---Το λεξιλόγιο των Νοηματικών Γλωσσών είναι πολύ πλούσιο και συνεχώς εμπλουτίζεται ακολουθώντας τις εξελίξεις στην τεχνολογία και την επιστήμη. Οι νοηματικές γλώσσες έχουν λεκτικές δομές για να εκφράσουν οποιαδήποτε συγκεκριμένη και αφηρημένη έννοια. Απλώς, η επιστημονική καταγραφή του δεν έχει ολοκληρωθεί.
---Πολλοί κωφοί μαθαίνουν νοηματική γλώσσα σε μεγάλη ηλικία, μετά την ενηλικίωσή τους, καθώς ζουν και μεγαλώνουν σε οικογένειες ακουόντων που δεν επιτρέπουν την χρήση της νοηματικής γλώσσας. Έτσι, μόλις τα κωφά παιδιά έρθουν σε επαφή με άλλους κωφούς και γνωρίσουν τον φυσικό τρόπο επικοινωνίας τους (νοηματική γλώσσα), μαθαίνουν την νοηματική γλώσσα. Άλλωστε, κωφά άτομα που ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κοινότητα κωφών (πχ σε ένα χωριό) επικοινωνούν με τους ακούοντες με ένα σύστημα νοημάτων (σαν παντομίμα) που δεν αποτελεί γλώσσα.
---Τα παιδιά που μαθαίνουν νοηματική γλώσσα δεν μπορούν να μάθουν να μιλούν και να κάνουν χειλεοανάγνωση. Επομένως δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με ακούοντες και να ενταχθούν στην κοινωνία.
---Τα κωφά παιδιά δεν μαθαίνουν να μιλούν επειδή δεν ακούν και επειδή δεν δέχονται σωστή εκπαίδευση και όχι επειδή χρησιμοποιούν νοηματική. Η γνώση μιας γλώσσας δεν αποκλείει την εκμάθηση μιας άλλης. Το επιχείρημα των προφοριστών οτι τα παιδιά δεν προσπαθούν να μιλήσουν επειδή έχουν ήδη μια γλώσσα επικοινωνίας, δεν στέκει, καθώς το κίνητρο για ένταξη στην κοινωνία και σύναψη σχέσεων με ακούοντα παιδιά είναι πολύ μεγάλο.
---Η νοηματική γλώσσα είναι οπτικοκινητική γλώσσα, που δεν έχει ανάγκη την χρήση της φωνής. Οι κινήσεις των χειλιών είναι απλώς βοηθητικές, έχουν σχέση με τους μορφασμούς του προσώπου και αποτελούν λεκτικά και γραμματικά τμήματα της γλώσσας, απαραίτητα για την κατανόησή της (πχ δηλώνουν απορία, ερώτηση, έκπληξη). Άλλωστε, αν είναι γνώστης κανείς και των δύο γλωσσών (πχ ελληνικής προφορικής και ελληνικής νοηματικής) καταλαβαίνει οτι οι δύο γλώσσες δεν έχουν ίδια σύνταξη. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να νοηματίζει κανείς και ταυτόχρονα να λέει και τι νοηματίζει, καθώς σε μια από τις δύο γλώσσες δεν θα βγαίνει νόημα.
---Η νοηματική γλώσσα δεν μοιάζει με διάφορα άλλα συστήματα επικοινωνίας, όπως η γλώσσα Braille  των τυφλών ή τα σήματα Μορς. Και το σύστημα Μορς και η Braille  δεν είναι φυσικοί κώδικες επικοινωνίας/γλώσσες όπως είναι η νοηματική γλώσσα.
(πηγή: ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΑΓΩΓΗΣ)

Προλήψεις Μετά Το Θάνατο

---Κάποιες προλήψεις τις οποίες τηρούν όσοι έχουν χάσει κάποιο οικογενειακό τους πρόσωπο είναι μεταξύ άλλων και οι εξής:
---Αν ο νεκρός έχει τα μάτια ή το στόμα ανοιχτό, πιστεύεται ότι σύντομα θα πάρει μαζί και άλλον.
---Δεν καθαρίζουν το σπίτι κατά την ημέρα του θανάτου οικείου προσώπου, για να μην "καθαρίσει" και άλλον ο χάρος.
---Γυναίκα που παρακολούθησε κηδεία δεν επιτρέπεται να πλησιάσει βρέφος γιατί αυτό θα ασθενήσει.
---Αυτοί που παρακολουθούν κηδείες δεν πηγαίνουν κατόπιν στα σπίτια τους, αλλά αλλού για να μεταδώσουν εκεί το κακό.
---Αν κατά την ημέρα της κηδείας βραχεί ο νεκρός πιστεύεται ότι θα βρέχει για σαράντα μέρες, όσο πιστεύεται ότι η ψυχή του νεκρού θα περιπλανιέται στη γη.
---Αν βρέχει κατά την ημέρα της κηδείας, αυτό φανερώνει ότι ο αποθανών ήταν καλός άνθρωπος.
---Το κράξιμο κόρακα κατά την ώρα της ταφής προμηνύει θάνατο.
---Αν κάποιος πεθάνει τη μέρα των Χριστουγέννων πηγαίνει στον Παράδεισο, μια και οι πύλες του είναι ανοιχτές αυτή τη μέρα.
---Οι αποθνήσκοντες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θεωρούνται δίκαιοι και ενάρετοι και θα πάνε στον Παράδεισο. Οι αποθνήσκοντες Τρίτη αμαρτωλοί.
---Η χήρα φοράει πάντα τσεμπέρι, γιατί συμβολίζει τον άντρα της, και δε βγάζει ποτέ τα μαύρα.
---Όταν ο αποθανών είναι παπάς, τον θάβουν με τα ράσα και τον βάζουν να κάθεται στο φέρετρο, γιατί έτσι η παπαδιά θα μπορεί, εφόσον και η ίδια είναι μικρή σε ηλικία και το επιθυμεί, να ξαναπαντρευτεί. Εάν όμως η παπαδιά είναι μεγάλη και δε θέλει να ξαναπαντρευτεί, τον βάζουν κανονικά (ξαπλωτά δηλαδή) στο φέρετρο.