Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ

---Όπως ξέρουμε οι καρχαρίες μαζί με κάποια άλλα είδη ζώων είναι από τα αρχαιότερα πάνω στον πλανήτη! Έτσι μετά από τόσα εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, το είδος τους έχει προσαρμοστεί ώστε να έχει την βέλτιστη απόδοση στο περιβάλλον το οποίο ζουν.
---Τα προτερήματα και οι ικανότητές τους είναι πολλές, αλλά παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μια μετάφραση με διάφορα καταπληκτικά στοιχεία για τον σκελετό τους.
---Σε αντίθεση με τα περισσότερα ψάρια, οι καρχαρίες έχουν σκελετό φτιαγμένο αποκλειστικά από χόνδρους. Οι χόνδροι είναι μαλακότεροι και πιο εύκαμπτοι ιστοί από τα κόκκαλα. Ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να διπλώσετε τα αυτιά σας είναι γιατί υποστηρίζονται από χόνδρους. Τα περισσότερα κόκκαλα στο σώμα μας είναι αρχικά φτιαγμένα από χόνδρους "οδηγούς", οι οποίοι αργότερα ενδυναμώνονται από το ασβέστιο και γίνονται τα σκληρά κόκκαλα. Οι καρχαρίες αναπτύσσουν και αυτοί μερικά "σκληρά κόκκαλα", όπως τα δόντια τους, οπότε δεν λείπει από το σώμα τους η "δυνατότητα" να φτιάχνει κόκκαλο. Έχουν όμως εξελιχθεί έτσι από τους "κοκκαλιάρηδες" προγόνους τους, ώστε ο σκελετός τους να μην είναι πλέον από κόκκαλο. Έτσι είναι πολύ πιο ευλίγιστοι και πιο αποδοτικοί σε διαφορετικά είδη κολύμβησης. Το εύκαμπτο σώμα τους τους βοηθάει επίσης και στο να μπαίνουν σε αρκετά στενότερους χώρους για να πιάσουν τη λεία τους.
---Αυτές ήταν οι πληροφορίες για τον "εξελιγμένο" σκελετό των καρχαριών. Για όσους αναρωτιούνται αν ποτέ ο ανθρώπινος σκελετός θα εξελιχθεί έτσι ώστε να αποτελείται από χόνδρους, η άποψή μου είναι πως αυτό μάλλον δεν μπορεί να γίνει, λόγω του μεγάλου σχετικά βάρους που ασκείται στα πόδια μας. Αν όμως ζούσαμε μέσα στο νερό ή στο διάστημα οπού υπάρχει έλλειψη βαρύτητας, σίγουρα ο σκελετός μας θα εξελίσσονταν σε "χονδροειδή" σκελετό.
---Αν οι σκελετοί των εξωγήινων είναι έτσι φτιαγμένοι, τότε θα τους δυσκόλευε πολύ μια πιθανή εισβολή στην γη. Βέβαια από την άλλη, σίγουρα θα έχουν αναπτύξει συστήματα για "εξωσκελετική υποστήριξη" ή συσκευών αιώρησης, οπότε το καλύτερο είναι να μην έχουν εχθρικές διαθέσεις γιατί αλλιώς δεν μας γλιτώνει τίποτα!