Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Παροχή Υπηρεσιών


---Αποφάσισα να θίξω αυτό το θέμα γιατί με έχει κουράσει η ανευθυνότητα των περισσότερων που προσφέρουν κάποια υπήρεσία στο κοινό της χώρας μας. Αυτό συμβαίνει και στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά δυστυχώς και σε υπηρεσίες που μας προσφέρουν κάποιοι ιδιώτες.
---Επειδή το θέμα είναι τεράστιο, θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σύντομος γίνεται, απλά αναφέροντας μερικές περιπτώσεις.
---Επίσης δεν θα επεκταθώ στο θέμα της υπερκοστολόγησης των προσφερόμενων υπηρεσιών, ούτε στη σύγκριση με το εξωτερικό, όπου πληρώνεις τα ίδια και λιγότερα για μια πολύ ποιοτικότερη υπηρεσία.
---Θα αρχίσω με τις Δημόσιες υπηρεσίες, όπου εκτός από τη γνωστή γραφειοκρατεία που περιπλέκει τα πράγματα, οι υπάλληλοι πολλές φορές σε στέλνουν από το ένα γραφείο στο άλλο και πάλι πίσω, ενώ οι ίδιοι θα έπρεπε να κάνουν αυτή τη διαδικασία όσο εσύ περίμενες. Αρκετές φορές πέφτεις σε άλλους που φωνάζουν αν δεν έχεις κάποιο χαρτί και δεν είναι καθόλου ευγενικοί, λες και σε ξέρουν από χθες. Άλλες φορές πας σε κάποιο γραφείο που είναι άδειο και δεν ξέρεις αν πρέπει να περιμένεις ή να φύγεις, με αποτέλεσμα να πρέπει να ρωτάς στα γύρω γραφεία για τον συγκεκριμένο υπάλληλο, που αν ήθελε να απουσιάσει για κάποιον λόγο, το λιγότερο που έπρεπε να κάνει ήταν να αφήσει έναν αντικαταστάτη. Άλλες φορές πάλι συναντάς κλειδωμένα γραφεία και κατεβασμένα τηλέφωνα για να μην μπορείς να τους "ενοχλήσεις". Επίσης αυτοί που φτιάχνουν τους δρόμους και αφήνουν πίσω τους σκουπίδια, μπάζα και κακοτεχνίες μόλις τελειώσει το έργο, θα έπρεπε να καθαρίζουν και να παραδίδουν τον χώρο καλύτερο απ'ότι τον βρήκαν. Αυτές τις καταστάσεις μπορεί λίγο-πολύ να τις έχουμε συνηθίσει, αλλά μας κάνουν υποσυνείδητα κακό στην ψυχολογία μας και ρίχνουν την ποιότητα διαβίωσής μας. Όση μας έχει απομείνει τέλος πάντων...
---Οι ιδιωτικές υπηρεσίες αποτελούν επίσης ντροπή για την χώρα μας, γιατί θα έπρεπε εφόσων τους πληρώνεις, να παίρνεις αυτό που πλήρωσες χωρίς την παραμικρή ατέλεια. Πριν από 10 χρόνια αγοράσαμε ένα μικρό αυτοκίνητο και όταν μας το παρέδωσε η αντιπροσωπεία ήταν βρώμικο και μέσα γεμάτο σκόνη. Μας είπαν ότι έγινε κατά την μεταφορά αλλά αυτό φυσικά δεν ήταν μια σοβαρή δικαιολογία. Άλλες φορές καλείς κάποιον στο σπίτι να σου φτιάξει κάτι και όταν φεύγει αφήνει πίσω του διάφορα μπάζα ή και σκουπίδια. Αν του πεις πως έπρεπε να καθαρίσει σου απαντάει πως "την δουλειά του την έκανε". Αν είναι δυνατόν να μην καθαρίζει τον χώρο που αυτός λέρωσε! Άλλες φορές παραγγέλνεις κάτι και σου φέρνουν κάτι άλλο και μετά προσπαθούν να βρουν δικαιολογία για να μην παραδεχτούν το λάθος τους και το "χρεωθούν", λες και φταις εσύ γι'αυτό! Άλλη περίπτωση είναι οι "εξυπηρετήσεις πελατών" που προσπαθείς με τις ώρες να πιάσεις γραμμή ή να είσαι πολύ ώρα στην αναμονή μέχρι να σε εξυπηρετήσουν. Οι εγγυήσεις των προϊόντων, που πρέπει εσύ να πληρώσεις τα έξοδα αποστολής (και επιστροφής), τα οποία συνήθως είναι περισσότερα απ'ότι αγόρασες το προϊόν.
---Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά που μπορώ να αναφέρω από αυτούς τους "απατεώνες", οι οποίοι το παίζουν έξυπνοι για να πάρουν τα φράγκα και δεν καταλαβαίνουν οτι κάνουν κακό στο επαγγελμά τους με αυτόν τον τρόπο. Οι περισσότεροι βρίσκουν συνήθως χαζές δικαιολογίες ή εκμεταλλεύονται την άγνοια του κόσμου, θέλοντας να μας πείσουν οτι δεν γινεται αλλιώς. Και η "γραμμή καταναλωτών" που δέχεται καταγγελίες, σπάνια μπορεί να επέμβει σε ένα τέτοιο θέμα λόγω γραφειοκρατείας (πιστεύω). Φυσικά υπάρχουν και οι ελάχιστες εξαιρέσεις στον κανόνα, που είναι σωστοί επαγγελματίες.
---Γι'αυτό πρέπει να αντιδρούμε σε κάτι τέτοια και να μην τους αφήνουμε να μας κάνουν ότι θέλουν, γιατί τους πληρώνουμε με λεφτά που κανείς δεν μας χάρισε και πρέπει να λαμβάνουμε στο έπακρο την υπηρεσία για την οποία πληρώσαμε. Στο κάτω-κάτω αυτή είναι η δουλειά τους. Αν δεν μπορούν ας μην την κάνουν και να μη ψάχνουν φθηνές δικαιολογίες για να καλύψουν τα "ελαττώματά" τους.

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ...


---Ο καρδινάλιος Ρισελιέ το 1630, αποφάσισε να έχουν στρογγυλευμένες άκρες τα μαχαίρια του φαγητού, για να πάψουν οι καλεσμένοι να καθαρίζουν τα δόντια τους με αυτά.
---Οι πατάτες δεν αναφέρονται στη βίβλο, γι'αυτό και οι Σκωτσέζοι επί αιώνες δεν τις έτρωγαν.
---Το μήλο κρατά πιο ξύπνιο έναν άνθρωπο απ'οτι η καφεΐνη.
---Η λέξη "αντίο" στα Ισπανικά σημαίνει οτι θα τα πούμε στον άλλον κόσμο. Πρόκειται δηλαδή για αποχωρισμό.
---Η φράση "απο την πόλη έρχομαι και στη κορφή καν'έλα" δεν έχει καμία σχέση με την κανέλλα, αφού η ερμηνεία της είναι "Από την Κωνσταντινούπολη έρχομαι και σε προσκαλώ να έρθεις στην κορυφή".
---Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης των ενηλίκων. Πολλές των περιπτώσεων εκφυλισμού της οφείλονται στο κάπνισμα.
---Το 20% των παιδιώνσ στην Αμερική είναι παχύσαρκα, στην Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 40%.
---Οι μούντζες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα. Οι πρόγονοί μας ήταν οι πρώτοι που μούντζωναν και ταυτόχρονα έδιναν κατάρες.
---τα σέλινα έχουν αρνητικές θερμίδες. Καταναλώνουμε δηλαδή περισσότερες θερμίδες στο να τα χωνεύουμε από αυτές που μας δίνουν όταν τα τρώμε. Άρα μας αδυνατίζουν.
---Οι φύλακες στο λιμάνι του Λονδίνου τον 160 αιώνα, ήταν υποχρεωμένοι να ράβουν τις τσέπες τους για να μην κλέβουν από τους κόκκους πιπεριού, που ήταν πολύτιμοι.
---Τα τακούνια επινοήθηκαν πρώτα στη μέση ανατολή και αυτό για να κρατάνε τα πόδια ψηλά από την καυτή άμμο.
---Τα γεννητικά όργανα του σαλιγκαριού βρίσκονται στο κεφάλι του.
---Η πλατίνα είναι το πιο σπάνιο και πολύτιμο μέταλλο, που η ετήσια παραγωγή του φτάνει μόλις τους 250 τόνους παγκοσμίως.
---Μετά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο άρχισε να χρησιμοποιείται το ρολόι χειρός και να αντικαθιστά ραγδαία το ρολόι τσέπης.
---Ο μεγαλύτερος ποταμός της γης, βάσει της ποσότητας νερού που μεταφέρει είναι ο Αμαζόνιος.
---Το ψάρι istiophotus platipterus είναι το γρηγορότερο, ξεπερνώντας τα 100 χλμ την ώρα.
---Η γλώσσα της καμηλοπάρδαλης μπορεί να φτάσει μέχρι τα αυτιά της, με την οποία πολλές φορές τα καθαρίζει κιόλας.
---Τα σαρκοφάγα ζώα δεν τρώνε κάποιο άλλο ζώο, εάν αυτό έχει χτυπηθεί από κεραυνό.
---Οι άνθρωποι με χιούμορ έχει βρεθεί πως έχουν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης τεστοστερόνης.
---Η θηλυκή ταραντούλα, ζει μέχρι 30 χρόνια.
---Λέγεται οτι ο σκορπιός είναι τόσο ανθεκτικός που μπορεί να ζήσει για 20 μέρες χωρίς τροφή. Επίσης είναι δυνατόν να καταψυχθεί και να επιζήσει.
---Μόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου θα χρειαζόταν μια ακτίνα φωτός για να κάνει το γύρο της γης.
---Η κουκουβάγια Burrowing, έχει μικρό μέγεθος, μικρά πόδια, κοντή ουρά και μεγάλα κίτρινα μάτια. Ζει μέσα σε τρύπες που ανοίγει στο έδαφος και τρέφεται έντομα, σαύρες, σκορπιούς, ποντίκια και άλλα.
---Ένας άνθρωπος στο μισό δισεκατομμύριο πληθυσμού φτάνει στην ηλικία των 115 χρονών. Δηλαδή σήμερα σε όλον τον πλανήτη έχουμε περίπου 12 άτομα με αυτή την ηλικία.
---Αφάρ στη γλώσσα των Φοινίκων σημαίνει "σκόνη", απ'όπου προέρχεται και το όνομά της Αφρικής.
---Ο πιο σύντομος πόλεμος στην ιστορία έγινε το 1896 μεταξύ Βρετανίας και Ζανζιβάρης. Κράτησε μόνο 38 λεπτά.
---Με κλαδιά από φοίνικες υποδέχθηκαν τον Θησέα οι σύντροφοί του όταν νίκησε τον μινόταυρο.
---Η πικροδάφνη, το φυτό με τα ωραία λουλούδια, αναφέρεται ως αντίδοτο στο δάγκωμα φιδιού.
---Η λέξη "καυγάς" στα ιερογλυφικά της Αιγύπτου, συμβολίζεται με δύο γυναίκες κάτω από την ίδια στέγη.
---Οι νικητές των Όσκαρ υπογράφουν συμβόλαιο στο οποίο απαγορεύεται να πουλήσουν το βραβείο τους.
---Μετά το 22ο έτος στον άνθρωπο, η ικανότητα εκμάθησης νέων λέξεων μειώνεται αισθητά.
---Τα ιγκουάνα αναγνωρίζουν τους ιδιοκτήτες τους και τους φέρονται διαφορετικά.
---Πρώτος ο Ιπποκράτης παρασκεύασε ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες από φύλλα ιτιάς, τα οποία περιέχουν ακετυλοσαλικικό οξύ, πρώτη ύλη της σημερινής ασπιρίνης.
---Ο Ιπποκράτης θεωρείται ο ιδρυτής της ομοιοπαθητικής, με την περίφημη ρήση του "τα όμοια εισίν ιάματα".
---Ο ναός του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα είχε 104 κολώνες. Σήμερα έχουν μείνει όρθιες μόνο 15.
---Ο μεγάλος Σέρβος επιστήμονας, φυσικός και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα, με κατοχυρωμένες πάνω από 700 πατέντες, θεωρείται ο προφήτης του 21ου αιώνα. Πέθανε φτωχός και ξεχασμένος τον Ιανουάριο του 1943 σε ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.
---Η νεογέννητη γαλάζια φάλαινα μπορεί να ζυγίζει μέχρι και 7 τόνους.
---Τον 7ο π.χ. αιώνα δεν νοούταν ρήτορας φαφούτης. Η ορθοδοντική έκανε τότε θαύματα χρησιμοποιόντας φυτευτά δόντια από σκλάβους δότες και δόντια βοδιών καταλλήλως επεξεργασμένα.
---Η χελώνα του είδους Macrochelys Temminckil είναι από τις μεγαλύτερες του γλυκού νερού, αφού μπορεί να φτάσει και τα 100 κιλά.
---Η ευημερεία ενός λαού είναι ανάλογη με την πρόοδο και την τελειοποίηση των μαθηματικών. Αυτή ήταν η άποψη του μεγάλου Ναπολέωντα Βοναπάρτη.
---"Λ.Ο.Κ." παλαιότερα σήμαινε "Λόχος Ορεινών Καταδρομών", ενώ τελευταία άλλαξε σε "Λόχος Κρούσης".
---Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν την χοληδόχο κύστη των βουβαλιών, για να φτιάχνουν κίτρινη μπογιά για τα πρόσωπά τους.
---Την εποχή της ξηρασίας οι στρουθοκάμηλοι ταξιδεύουν μαζί με τις αντιλόπες και τις ζέβρες.
---Τα παιδιά 6-13 ετών αναπτύσσονται (ψηλώνουν) περισσότερο την άνοιξη από άλλες εποχές.
---Η λέξη "νερό" προέρχεται από την βυζαντινή φράση "νεαρόν ύδωρ" το οποίο σήμαινε τρεχούμενο νερό (μόλις που βγήκε από την πηγή). Στο ανθρώπινο σώμα το νερό περιέχεται σε ποσότητα 70% και στο αίμα 90%.
---Οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν ιδιαίτερα τη φωτιά και αυτό φαίνεται από το ότι την διατηρούσαν άσβεστη σε πολλά ιερά όπως τους ναούς της Αθηνάς, του Δία, του Απόλλωνα, στους Δελφούς και αλλού.
---Ο Αδόλφος Χίτλερ και η σύζηγός του Εύα Μπράουν, αυτοκτόνησαν πίνοντας χάπια υδροκυανίου, μια μέρα μετά τον γάμο τους, στις 30 Απριλίου του 1945 και ενώ τα Ρωσικά στρατεύματα απείχαν μόλις 500 μέτρα από το καταφύγιό τους στην Καγκελαρία.
---Ο λύκος έχει κοινή καταγωγή με τον σκύλο και θεωρείται πρόγονος όλων των ειδών σκύλων που υπάρχουν σήμερα. Οι λύκοι ήταν κάποτε άφθονοι και κατοικούσαν στην Ευρασία, τη Β.Αμερική και τη μέση ανατολή. Σήμερα οι λύκοι υπάρχουν μόνο σε ένα πολύ μικρό κομμάτι της προηγούμενης εξάπλωσής τους.
---Στη μεσογειακή φώκια ένα ενήλικο αρσενικό διατηρεί ένα χαρέμι και ζευγαρώνει με αρκετά θηλυκά. Τα θηλυκά γεννάνε μόνο ένα μικρό, το οποίο θηλάζουν για 4 μήνες. Ζουν ως και 30 χρόνια, ενώ η σεξουαλική οριμότητα παρατηρείται στον 5ο-6ο χρόνο στα αρσενικά και στον 3ο-4ο χρόνο στα θυληκά. Τρέφονται κυρίως με ψάρια, αστακούς και χταπόδια.
---Ένα από τα πιο γνωστά ρομπότ στην αρχαία Ελλάδα ήταν ο διάσημος Τάλως. Κατασκευάστηκε από τον θεό Ήφαιστο, ο οποίος τον έστειλε ως δώρο στον βασιλιά Μίνωα. Ο Τάλως ήταν τεράστιος, ανθρωπόμορφος και χάλκινος. Προστάτευε την Κρήτη και ήταν σε θέση να κάνει σε μια μέρα 3 φορές τον γύρο του νησιού. Όταν οι αργοναύτες επέστρεφαν από την Κολχίδα, με τη δύναμη της μάγισσας Μήδειας κατάφεραν να καταστρέψουν τον Τάλω.
---Ο Ερμής εκτός από αγγελιαφόρος των θεών, ήταν και προστάτης των κλεφτών, των τυχερών παιχνιδιών και του εμπορίου.
---Το 1959 ο Ρώσος επιστήμονας Ντιμίτρι Μπελιάεφ, άρχισε να εξημερώνει γκρι αλεπούδες. Μετά από 4 γενιές οι αλεπούδες είχαν συμπεριφορά κατοικίδιου σκύλου.
---Η εταιρεία ΒΡ χρησιμοποίησε το 2010, 74 τόνους ειδικού τσιμέντου για να σφραγίσει οριστικά την γεώτρηση στον κόλπο του Μεξικού, που τόση οικολογική καταστροφή προκάλεσε.
---Το έτος στην αρχαία Ελλάδα χωριζόταν σε 12 σεληνιακούς μήνες. Οι μήνες όμως δεν είχαν ακέραιο αριθμό ημερών, γι αυτό διαρκούσαν εναλλάξ 29 και 30 ημέρες. Η πρώτη μέρα κάθε μήνα συνέπιπτε με τη νέα σελήνη, ολόκληρο δε το έτος είχε 354 μέρες. Κάθε 3 περίπου χρόνια πρόσθεταν και από 3 μήνες (τους εμβόλιμους) για να καλύψουν τη διαφορά.
---Ένα από τα αρχαιότερα ημερολόγια της ιστορίας θεωρούνται τα σπήλαια του Λασκό στη Γαλλία. Εκεί υπάρχουν θαυμάσιες τοιχογραφίες από πρωτόγονους της παλαιολιθικής εποχής, δηλαδή πριν από 15.000 χρόνια.
---Το πρώτο σταυρόλεξο δημοσιεύτηκε σε ένθετο της εφημερίδας New York World στις 21 Δεκεμβρίου 1913.
---(πηγή δημοσίευσης: περιοδικό Σύμβουλος Υγείας).