Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ


---Μπορεί να αγαπώ την Ιαπωνία για πολλούς λόγους, αλλά το παρακάτω περιστατικό είναι πραγματικά ένας λόγος για κάποιον να την μισήσει.
---Στην πόλη Taiji της Ιαπωνίας, η οποία είναι κυρίως μια μικρή πόλη που ζει από την αλιεία, γίνεται μια τεραστίων διαστάσεων σφαγή περίπου 23.000 δελφινιών κάθε χρόνο.
---Υπάρχει εκεί ένας απόμερος κόλπος ο οποίος έχει χαρακτηριστεί "εθνικός δρυμός", αλλά είναι περιφραγμένος και φυλάσσεται για να μη μαθευτεί το μυστικό του. Εκεί λοιπόν κάθε χρόνο, οι ψαράδες της περιοχής χτυπώντας σιδερένιες ράβδους μέσα στη θάλασσα, τρομάζουν τα δελφίνια της περιοχής και τα αναγκάζουν να παγιδευτούν εκεί. Όταν γίνει αυτό κλείνουν την έξοδο με ένα μεγάλο δίχτυ και κάποιοι εκπαιδευτές δελφινιών καλούνται να διαλέξουν όσα χρειάζονται για "διασκέδαση". Αγοράζουν τα καλύτερα προς 150.000 δολλάρια το ένα και τα στέλνουν σε ενυδρεία σε όλο τον κόσμο.
---Μετά από την επιλογή των λίγων δελφινιών από τους εκπαιδευτές, τα υπόλοιπα που περισσεύουν δεν αφήνονται ελεύθερα, αλλά καρφώνονται μεχρι θανάτου με καμάκια από τους ψαράδες μέχρι να είναι όλα νεκρά. Έπειτα τεμαχίζονται και πωλούνται στην αγορά για το κρέας τους, (κυρίως παράνομα) με ετικέτες που το χαρακτιρίζουν ως "κρέας φάλαινας", μιας και η γεύση τους δεν διαφέρει πολύ από αυτό.
---Μη νομίζετε όμως οτι και αυτά που στέλνονται στα ενυδρεία την γλιτώνουν για πολύ, γιατί αυτά τα "ποτίζουν" συνεχώς με μεγάλες ποσότητες αντικαταθλιπτικών ώστε να μην πεθάνουν από την κατάθλιψη που τους προκαλεί η αιχμαλωσία τους εκεί. Έτσι αφού καταφέρνουν με το ζόρι να κρατήσουν ζωντανά αυτά τα ζώα που είναι ξεκάθαρα γεννημένα να ζουν ελεύθερα, πλουτίζουν από τα εισιτήρια των επιδείξεών τους στο κοινό που πάει να τα παρακολουθήσει, νομίζοντας πως είναι ευτυχισμένα και πως διασκεδάζουν όσο και αυτοί με τα κόλπα τους!
---Από την άλλη, οι αμόρφωτοι ψαράδες στην πόλη Taiji δεν έχουν ενοχές που το κάνουν αυτό, γιατί οι τοπικές αρχές προκειμένου να βγάλουν κέρδος για την πόλη, τους λένε ψέματα οτι τα δελφίνια επειδή είναι τόσα πολλά, τρωνε υπερβολικά πολλά ψάρια και μειώνουν σημαντικά την αλιεία, από την οποία αυτοί εξαρτώνται για να ζήσουν. Έτσι αυτοί τα σκοτώνουν για να μειώσουν τον αριθμό τους.
---Να σημειωθεί πως τα δελφίνια δεν αναπνέουν "αυτόματα" όπως οι άνθρωποι, αλλά πρέπει να προσπαθήσουν για να αναπνεύσουν. Γι'αυτόν τον λόγο δεν κοιμούνται ποτέ... περίπου δηλαδή, γιατί έχουν επίσης την δυνατότητα να κοιμίζουν επιλεκτικά μόνο τον μισό τους εγκέφαλο για να ξεκουραστεί, ενώ με τον άλλο μισό σε λειτουργία μπορεί το σώμα τους να λειτουργεί κανονικά σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αυτά τα εκπληκτικά και πανέξυπνα πλάσματα τα οποία μόνο καλό κάνουν στον άνθρωπο, είναι κρίμα να θανατώνονται με τόσο βάρβαρο τρόπο. Επίσης αν θυμάμαι καλά κάπου είχα ακούσει οτι στην αρχαία Ελλάδα όποιος σκότωνε δελφίνι, καταδικαζόταν σε θάνατο γιατί τα θεωρούσαν ιερά ζώα κατα κάποιο τρόπο.
---Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς όλοι γι'αυτό, είναι να αποφεύγουμε να πηγαίνουμε σε τέτοιου είδους παραστάσεις και όποτε μπορούμε να τις κατακρίνουμε. Έχουν γίνει και καταγγελίες για το συμβάν σε εκείνη περιοχή, αλλά κατα την γνώμη μου δεν πρόκειται να βγει μια άκρη και να σταματήσει. Και είναι σίγουρο, πως γινονται κι αλλού τέτοιου είδους "σφαγές", πχ. όπως το έθιμο του σφαξίματος των δελφινιών ράτσας Calderon, στις Νήσους Φερόε (Δανία) (διαβάστε το εδώ: http://mac13kavala.blogspot.com/2009/04/blog-post.html).
---Περισσότερες πληροφορίες όπως και τις φρικτές σκηνές της σφαγής των δελφινιών, μπορείτε να δείτε (αν αντέχει το στομάχι σας) στο ντοκιμαντέρ του 2009 "The Cove", το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε και στα ελληνικά video club με τον τίτλο "Ο Όρμος". Από εκεί αντλήθηκαν και οι παραπάνω πληροφορίες.