Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Το "Άγιο Φως"


---Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για το περίφημο "Άγιο Φως" και την αυθεντικότητα της προέλλευσής του.
---Προσωπικά θα το αναλύσω το θέμα μια άλλη φορά, αλλά τώρα θα δανειστώ λίγα λόγια από ένα άγνωστο σε μένα άτομο, που έτυχε να δω κάπου γραμμένα. Αυτά εκφράζουν και γενικότερα μια άποψη για τον χριστιανισμό και την πίστη.
---"Ασχέτως της καταστάσεως που επικρατεί εκεί... καλό θα ήταν, κάποτε, οι άνθρωποι να μη χρειάζονται εξωτερικά "ερεθίσματα", αλλά να έχουν άσβεστο το "φως" μέσα τους! Τότε θα είναι πια "ενήλικες" και οχι παιδιά που εντυπωσιάζονται με οτιδήποτε δεν μπορούν να κατανοήσουν. Γιατί μόνο η ελευθερία, η έρευνα και η αγάπη, μπορούν να απελευθερώσουν τον άνθρωπο από το σκοτάδι στο οποίο βρίσκεται τόσους αιώνες (και προ Χριστού, εκτός εξαιρέσεων). Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να σεβαστούμε τη ζωή, το δημιουργό (εάν υπάρχει) και τον ίδιο μας τον εαυτό". Emanon Seirios.

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Γαμήλια Τελετή


--- Δεν ξέρω πόσοι θα συμφωνήσουν μαζί μου, αλλά πιστεύω πως στις μέρες μας το "μυστήριο του γάμου" έχει χάσει την πραγματική ουσία του και έχει γίνει μια άκρως εμπορική τελετή.
--- Καταρχήν οι δεκάδες χαζά έθιμα και προκαταλήψεις πριν και μετά τον γάμο που έχουν εδραιωθεί με την πάροδο των χρόνων, δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό σε κανέναν. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να αγχώνουν τους πάντες και να τους ψυχαναγκάζουν σε περιττές διαδικασίες. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να πιστεύει πραγματικά οτι όλα αυτά είναι για γούρι, μιας και όσο περνάνε τα χρόνια όλο και αυξάνεται το ποσοστό των χωρισμένων ζευγαριών.
--- Η εκκλησία φυσικά και δεν θα μπορούσε να λείπει από το κερδοσκοπικό πανηγύρι, μιας και το μυστήριο χαρακτηρίζεται "ιερό" (ό,τι και να σημαίνει αυτό). Παραδόξως όμως η εκκλησία σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας της εκμετάλλευσης και έχει παραδόσει την τιμή σε πιο "εξειδικευμένα χρηματικά βαμπίρ".
--- Αυτά είναι διάφορες "ειδικές" υπηρεσίες όπως το νυφικό μακιγιάζ και χτένισμα, που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα κανονικά, αλλά κοστολογούνται με αδικαιολόγητα μεγάλα χρηματικά ποσά. Ακολουθούν φυσικά το νυφικό φόρεμα, στολισμοί, φωτογράφοι, δεξιώσεις και ό,τι άλλο μπορεί να τραφεί από την ανθρώπινη ματαιοδοξία.
--- Κατά την γνώμη μου η γαμήλια τελετή θα έπρεπε να είναι πολύ απλούστερη και εκτός εκκλησίας. Φυσικά δεν εγκρίνω ούτε το δημαρχείο στο οποίο γίνονται μόνο οι τυπικές διαδικασίες. Οι γάμοι θα έπρεπε να γίνονται απλά σε οικογενειακό κλίμα, στο οποίο να ανταλλάσονται οι όρκοι του ζευγαριού και να ακολουθεί ένας εορτασμός του γεγονότος. Τί περισσότερο δηλαδή προσφέρει ένας παπάς ή ο δήμαρχος;
--- Νομίζω έχει χαθεί η ουσία του γάμου που είναι η απόφαση/όρκος αφοσίωσης στον σύντροφό μας και οι περισσότεροι εστιάζουν πλέον στην πολυτέλεια της τελετής για να ευχαριστήσουν/εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους. Δεν διαφωνώ οτι πρέπει να είναι κάτι καλύτερο από τους συνήθεις εορτασμούς, αλλά καλό είναι να το κρατάμε σε ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο, να μην εξαντλούμε τον υπερκαταναλωτισμό μας και να επενδύουμε σε κάτι που θα βοηθήσει σε αυτή την νέα μας αρχή ως ζευγάρι.