Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ονειρεύονται οι τυφλοί;

---Καθώς μια μέρα συζητούσα με έναν φίλο, μου γεννήθηκε η απορία εάν οι εκ γενετής τυφλοί μπορούν να βλέπουν όνειρα, αφού δεν έχουν δει ποτέ τους πως είναι ο κόσμος γύρω τους και έτσι δεν έχουν σχηματίσει μια σαφή εικόνα του. Έτσι αποφάσισα να το ψάξω λίγο το θέμα και βρήκα τις παρακάτω ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
---Οι εκ γενετής τυφλοί μπορούν να ονειρεύονται. Τα όνειρά τους είναι πλούσια σε αφήγηση, δεν βλέπουν όμως εικόνες.
---Οι γρήγορες κινήσεις των ματιών (REM) συνοδεύουν τον ύπνο κατά τη διάρκεια του ονείρου. Τα μάτια κινούνται σαν να παρακολουθεί ο κοιμισμένος όλες τις σκηνές που ονειρεύεται. Οι εκ γενετής τυφλοί και όσοι έχασαν την όρασή τους πριν από την ηλικία των πέντε ετών στερούνται τη φάση REM. Οι άνθρωποι που χάνουν την όρασή τους μετά την ηλικία των επτά ετών διατηρούν πολύ ζωηρά τα οπτικά στοιχεία στα όνειρά τους, ακόμη και μετά το πέρας πολλών χρόνων. (περιοδικό focus)
---Δεν διευκρινίζεται βέβαια τί συμβαίνει αν χάσουν την όρασή τους μεταξύ 5 και 7 ετών, αλλά φαντάζομαι οτι δεν θα είναι σίγουρο για το ποια από τις δύο καταστάσεις θα επικρατήσει.

Πολιτικά

---Αν και δεν είμαι άτομο που ασχολείται ιδιαίτερα με τα πολιτικά, θέλω να εκφράσω την απέχθειά μου για αυτούς τους ανθρώπους που τους εμπιστευτήκαμε να κυβερνούν την Ελλάδα. Καθημερινά τα τελευταία χρόνια, βλέπω οτι γίνονται συνέχεια λάθος κινήσεις (εσκεμένα ή από αδιαφορία), λες και όλοι θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην καταστροφή.
---Υπάρχουν τόσα θέματα, που για να αναλυθούν χρειάζονται άπειρες σελίδες. Ενδεικτικά θα αναφέρω τα εξής:
1.Μπορεί η Ελλάδα να εκμεταλευτεί τον ορυκτό της πλούτο χωρίς τη βοήθεια άλλων χωρών.
2.Να "κόψει τον βήχα" στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.
3.Να πάρει μια σταθερή θέση για την ονομασία των Σκοπίων.
4.Να σταματήσουν οι μίζες που γονατίζουν την οικονομία μας.
5.Να σταματήσει η κλεψιά του δημόσιου χρήματος και να φερθούν κάποιοι λίγο υπεύθυνα.
6.Να ανοιχτεί επιτέλους ο δρόμος στα νέα μυαλά, που με τις ανακαλύψεις τους μπορούν να κάνουν την Ελλάδα την καλύτερη χώρα στον κόσμο.

---Άποψή μου είναι ότι υπάρχουν καλοί πολιτικοί που μπορούν να πάνε την χώρα μπροστά. Απλά πριν ανέβουν "εκεί πάνω" (αλλά και κάθε τόσο), θα έπρεπε να είναι ικανοί να αποδείξουν ότι είναι "καθαροί", δίκαιοι και έμπιστοι για να διαχειρίζονται όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα. Τότε πιστεύω πως όλοι εμείς οι πολίτες της χώρας, θα πληρώναμε με χαρά τους μισθούς τους. Δεν είναι τίμιο το να κρύβονται πίσω από τους νόμους που οι ίδιοι ψηφίζουν και τις βουλευτικές τους ασυλίες που τους επιτρέπουν να κάνουν ότι παρανομία γουστάρουν. Όταν οποιοσδήποτε κάνει μια παρανομία που εμπλέκει δημόσιο χρήμα, θα πρέπει να του αφαιρείται η περιουσία και να στέλνεται απευθείας στην φυλακή, χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες για την δίκη του μέχρι να ξεχαστεί το θέμα (το ίδιο και όλοι όσοι είχαν ευθύνη να τον ελέγχουν).
---Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει, αλλά πρέπει ο κόσμος να ξυπνήσει και να κάνει κάτι. Δεν είναι δυνατόν να ψηφίζουμε ξανά και ξανά τα κόμματα που μας κοροϊδεύουν τόσα χρόνια. Πρέπει αυτό το σύστημα να αλλάξει και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους κάποιοι άνθρωποι που πραγματικά ενδιαφέρονται για την Ελλάδα.

Το δωδεκάθεο σε άλλους πολιτισμούς

---Μερικοί ίσως δεν γνωρίζουν οτι οι 12 θεοί του Ολύμπου ιοθετήθηκαν και σε άλλους πολιτισμούς μετά από τους Έλληνες. Παρακάτω σας γράφω για αυτούς που γνωρίζω, αν και μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι πέρα από αυτούς.
---Οι Ρωμαίοι είχαν λίγο-πολύ τους ίδιους θεούς με τους Έλληνες, αλλά με διαφορετικές ονομασίες. Τους ονόμαζαν ως εξής:
Γιούπιτερ (Jupiter) = Δίας (Zeus)
Νεπτούνους (Neptune) = Ποσειδώνας (Poseidon)
Μινέρβα (Minerva) = Αθηνά (Athena)
Απόλο (Apollo) = Απόλλωνας (Apollo)
Μαρς (Mars) = Άρης (Ares)
Μερκούριους (Mercury) = Ερμής (Hermes)
Ντιάνα (Diana) = Άρτεμις (Artemis)
Βένους (Venus) = Αφροδίτη (Aphrodite)
Κέρες (Ceres) = Δήμητρα (Demeter)
Βολκάνους (Vulcan) = Ήφαιστος (Hephaestus)
Γιούνο (Juno) = Ήρα (Hera)
Βέστα (Vesta) = Εστία (Hestia)

---Οι Βίκινγκς επίσης είχαν αρκετούς θεούς με όμοια γνωρίσματα με των Ελληνικών. Μερικοί συνδίαζαν κάποιες Ελληνικές "θεϊκές ιδιότητες", ενώ κάποιοι άλλοι βασικοί θεοί τους ήταν "κατώτεροι" στην Ελληνική κατάταξη.
Οι πιο γνωστοί είναι οι εξής:
Όντιν (Odin) = Συνδιασμός Δία + Ερμή
Νιορντ (Nyord) = Ποσειδώνας
Θωρ (Thor) = Συνδιασμός Δία + Άρη
Τιρ (Tir) = Άρης
Μπάλντερ (Balder) = Απόλλωνας
Φρέγια (Freja) = Αφροδίτη
Λόκι (Locky) = Συνδιασμός Ήφαιστου + Άδη
Φρίγγα (Friga) = Συνδιασμός Ήρας + Εστίας
Φρέϊ (Freji) = Πάνας
Νέρθους (Nerthus) = Γαία
Ούρντ, Βερτάντι, Σκουλντ = Οι Τρεις Μοίρες

---Βέβαια υπήρχαν και δεκάδες άλλοι "κατώτεροι θεοί" που αν τους αναφέρουμε θα πρέπει να απαριθμήσουμε την μισή Ελλάδα. Δηλαδή κάτι όπως στις μέρες μας που οι περισσότεροι είναι κάπου "πρόεδροι" !!!

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ανακοίνωση της NASA


---Χτες, 2 Δεκεμβρίου 2010, όλοι περίμεναν με αγωνία την ανακοίνωση της NASA σχετικά με την ανακάλυψη "εξωγήινης ζωής". Τελικά στις 21:00 ώρα Ελλάδος ανακοινώσανε ότι βρήκανε ένα βακτήριο στον βυθό μιας λίμνης των ΗΠΑ, το οποίο χαρακτηρίσανε ως "εξωγήινο", επειδή δεν βασίζεται στον άνθρακα όπως όλες οι μορφές ζωής πάνω στη γη, αλλά στο δηλητηριώδες στοιχείο "Αρσενικό".
---Η άποψή μου είναι, οτι είναι μεν αξιοσημείωτη ανακάλυψη, αλλά λίγο-πολύ όλοι το γνώριζαν αυτό. Ο τίτλος της ανακοίνωσής τους ήταν αρκετα παραπλανητικός (για λόγους μάρκετινγκ φυσικά), γιατί όταν λέμε "εξωγήινη ζωή", εννοούμε "νοήμονα όντα" και όχι ένα βακτήριο! ...και φυσικά έξω από την Γη.
---Επίσης θέλω να αναφέρω πως την προηγούμενη ημέρα (1/12/2010), έφυγε από τη ζωή ο γνωστός και συμπαθής σε όλους μας συγγραφέας Ιωάννης Φουράκης. Σε ηλικία 73 χρόνων υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ έγγραφε για τη μοίρα της Ελλάδας. Τους τελευταίους μήνες είχε ξεκινήσει να γράφει και την αυτοβιογραφία του, με τον τίτλο "Ευλογημένη Φτώχεια". Ας τον θυμούνται όλοι...