Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ασφαλής καταστροφή χαπιών

--- Τα χάπια μπορεί να βοηθάνε σε κάποιες περιπτώσεις τον οργανισμό μας να ξεπεράσει συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά για να το κάνουν αυτό περιέχουν και διάφορες χημικές ουσίες. Μερικές από αυτές τις ουσίες είναι ιδιαίτερα καταστροφικές ή ακόμα και ραδιενεργές! Όλες αυτές οι ουσίες μετά την αποβολή τους από τον οργανισμό μας, καταλήγουν αναγκαστικά στο περιβάλλον. Αυτό για την ώρα δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τα χημικά από τα χάπια που πετάμε στα σκουπίδια, γιατί από το περιβάλλον ένα μέρος τους επιστρέφει στον οργανισμό μας μέσω των μολυσμένων από αυτές προϊόντων.
--- Εάν λοιπόν παρέλθει η ημερομηνία λήξεως κάποιων χαπιών που έχετε στο σπίτι σας ή αν σκοπεύετε να πετάξετε στα σκουπίδια κάποια άλλα που δεν χρειάζεστε πλέον, ΜΗ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ειδικοί κάδοι σε όλα τα οργανωμένα φαρμακεία, στα οποία μπορείτε να πετάτε όσα χάπια θα πετούσατε στα σκουπίδια, για να τα δώσει το φαρμακείο για ασφαλή καταστροφή χωρίς να επιβαρυνθεί το περιβάλλον. Αυτή η διαδικασία λέγεται και "ανακύκλωση χαπιών", αλλά μόνο για λόγους ευκολίας.
--- Δηλαδή μπορείτε μέσα σε ένα κουτάκι που κλείνει καλά, να μαζεύετε όλα τα χάπια που δεν χρειάζεστε και όποτε κρίνετε απαραίτητο να τα αδειάζετε σε όποιο φαρμακείο έχει τους ανάλογους κάδους. Προσοχή, τα χάπια είναι καλύτερα να ρίχνονται σκέτα, αφού τα έχουμε βγάλει από τις πλαστικές ταμπλέτες τους.
--- Στην Καβάλα ένα φαρμακείο που παρέχει αυτήν την δυνατότητα, είναι της κυρίας Πατεράκη Μαρίας (Ελ.Βενιζέλου 30Α, δίπλα στον Καραγιάννη). Το συγκεκριμένο φαρμακείο είναι γενικότερα ευαισθητοποιημένο στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, μιας και χρησιμοποιεί και βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες, παρά το μεγαλύτερο κόστος αγοράς τους.
--- Όποιος ξέρει άλλα τέτοια φαρμακεία για ανακύκλωση χαπιών, άσχετα με το σε ποια πόλη βρίσκονται, ας μας ενημερώσει στα σχόλια παρακάτω.

Αστεροειδείς, μετεωρίτες, κομήτες...

Μήπως μπερδεύεστε με τις ονομασίες των ουράνιων σωμάτων; Διαβάστε παρακάτω για να ξε-μπερδευτείτε!
--- ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ (asteroid): Είναι ένα μεγάλο ουράνιο σώμα, το οποίο είναι πολύ μικρό για να χαρακτηριστεί ως "πλανήτης". Προέρχεται κυρίως από κομμάτια πλανητών που έχουν καταστραφεί.
--- ΜΕΤΕΩΡΟΕΙΔΗΣ (meteoroid): Είναι ένα κατά πολύ μικρότερο σώμα από τον αστεροειδή, που ταξιδεύει στο διάστημα.
--- ΜΕΤΕΩΡΟ (meteor): Όταν ο μετεωροειδής εισέρχεται στην ατμόσφαιρα κάποιου πλανήτη, αυτομάτως μετονομάζεται σε μετέωρο. Διακρίνεται από την γνωστή "φωτεινή τροχιά" που σχηματίζει καθώς πέφτει. Κοινώς λέγεται και "πεφταστέρι".
--- ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ (meteorite): Εάν κάποιο μετέωρο προσκρούσει στον πλανήτη και δεν διαλυθεί στην ατμόσφαιρα όπως συμβαίνει συνήθως, τότε ονομάζεται μετεωρίτης.
--- ΚΟΜΗΤΗΣ (comet): Είναι φτιαγμένος κυρίως απο σκόνη και πάγο που περιέχει εγκλωβισμένα αέρια. Όσο ταξιδεύει στο διάστημα λιώνει ο πάγος από τον ήλιο και ελευθερώνονται τα αέρια, που σχηματίζουν την ουρά του κομήτη.