Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν «υιοθετήσετε» ένα κατοικίδιο

Πριν επιλέξετε τον κατάλληλο σύντροφο για εσάς και την οικογένειά σας, θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά τα παρακάτω: 

Είστε εσείς και η οικογένειά σας πρόθυμοι να δεσμευτείτε για 10 – 15 χρόνια στην φροντίδα ενός κατοικίδιου; Να δεσμευτείτε ότι θα το φροντίζετε για όλη του την ζωή; 
Ότι θα το θεωρείτε μέλος της οικογένειάς σας; Ότι δεν θα το παρατήσετε ποτέ μόνο του στο μπαλκόνι ή στην αυλή σας; Ότι θα είστε αναγκασμένοι να το παίρνετε μαζί σας, όπου κι αν πάτε; Ότι θα πρέπει να φροντίζετε για την ιατρική του περίθαλψη; Ότι θα πρέπει στην αρχή να προσαρμοστείτε με τις δικές του ανάγκες, μέχρι να προσαρμοστεί αυτό στις δικές σας; Ότι θα πρέπει να έχετε υπομονή και να ανεχθείτε τις «λιμνούλες», μέχρι να μάθει πού πρέπει να κάνει τις σωματικές του ανάγκες; Και, τέλος, είστε σίγουροι ότι συνειδητοποιήσατε πως αυτό που πήρατε είναι μια ζωντανή ψυχούλα και όχι ένα λούτρινο παιχνίδι για τα παιδιά σας; 

Πρέπει να θέσετε αυτά τα ερωτήματα στα μέλη της οικογένειάς σας και να τα συζητήσετε πριν την απόκτηση ενός σκύλου. Πρέπει να καταλάβουν όλοι την μεγάλη 
ευθύνη που θα αναλάβουν. 

Τι ηλικία έχουν τα μέλη της οικογένειάς μου; 
Εάν έχετε μικρά παιδιά (κάτω των επτά ετών) στο σπίτι, δεν είναι ακόμα εξοικειωμένα με κουτάβια μικρότερα των 5 μηνών. Τα μικρά κουτάβια έχουν εξαιρετικά αιχμηρά δόντια και νύχια και συχνά γρατζουνάνε τα παιδιά, αλλά και τα έπιπλα, με συνέπεια τον ακούσιο τραυματισμό ενός παιδιού. Έτσι, το κουτάβι γίνεται κάτι που προκαλεί στο παιδί φόβο και όχι αγάπη. 

Η καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κουτάβια άνω των 5 μηνών. Όπως και να έχει, όμως, ανεξάρτητα από το μέγεθος του σκύλου, δεν πρέπει τα παιδιά να παίζουν με σκυλιά μαζί χωρίς την επίβλεψη ενός ενήλικου. 

Σε περίπτωση που έχετε ευπαθή ηλικιωμένα άτομα στην οικογένεια, τότε τα μεγαλόσωμα σκυλιά δεν είναι ό,τι καλύτερο. Τα σκυλιά αυτά θέλουν δύναμη χειρισμού και κάποια μέρα τα ηλικιωμένα άτομα θα συνειδητοποιήσουν ότι οι απαιτήσεις του σκύλου τους είναι περισσότερες από τις δυνατότητές τους. 

Ποιος θα είναι αυτός που θα φροντίζει τον σκύλο; 
Μερικές δεκαετίες πριν, αυτή θα ήταν μια εύκολη ερώτηση για να απαντήσει κανείς: η μαμά! Έμενε στο σπίτι όλη μέρα, μαγείρευε, καθάριζε και φρόντιζε το κατοικίδιο. 

Οι περισσότερες οικογένειες σήμερα δεν έχουν αυτή την επιλογή. Όλοι οι ενήλικοι δουλεύουν και τα παιδιά είναι στο σχολείο ή σπουδάζουν. Αυτό έχει ως συνέπεια να αφήνει την φροντίδα του κατοικίδιου κάπου ανάμεσα στα μαθήματα, τις οικιακές δουλειές, τις εξωσχολικές ασχολίες κλπ. Πρέπει ο ένας από τους δύο γονείς να αποφασίσει ότι θα αναλάβει την φροντίδα του σκύλου, έτσι ώστε να μην μπερδεύεται και το ζώο. 

Μερικοί γονείς υποκύπτουν στις πιέσεις των παιδιών τους για την "υιοθεσία" ενός σκύλου. Τα παιδιά, με δάκρυα στα μάτια και γεμάτα ικεσία, υπόσχονται ότι θα είναι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες, θα το φροντίζουν και γενικά θα είναι ο καλύτερος φίλος τους. Η αλήθεια είναι ότι κατά την διάρκεια των 10 – 15 ετών ζωής ενός μέσου σκύλου, τα παιδιά θα μεγαλώσουν, θα έχουν τις δικές τους ασχολίες, με τελικό αποτέλεσμα την παραμέληση της φροντίδας του ζώου από αυτά. Δεν πρέπει να φορτώνετε ένα παιδί με την συνολική ευθύνη για το κατοικίδιο και να το απειλήσετε ότι θα το ξεφορτωθείτε, εάν το παιδί σταματήσει να το φροντίζει. 

Δεν είναι δίκαιο για το παιδί, αλλά ούτε και για το ζώο. Η επιλογή του κατοικίδιου πρέπει να γίνει με γνώμονα τον πιο ψύχραιμο και ώριμο στην οικογένεια. Το κατοικίδιο δεν πρέπει να είναι ένα δώρο προς τα παιδιά επειδή πήραν καλούς βαθμούς ή προς άλλο μέλος της οικογένειας. ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. 

Την εμπειρία της επιλογής πρέπει να την μοιραστούν όλα τα μέλη της οικογένειας, και η τελική επιλογή του κατοικίδιου πρέπει να είναι αποδεκτή από όλους. 

Ένας έμπειρος εκπαιδευτής θα σας βοηθήσει στην τελική απόφαση για το ποιο είναι το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς και την οικογένειά σας. 

Πόσα μπορώ να ξοδεύω για την φροντίδα του; 
Πριν την τελική απόφαση της "υιοθεσίας" ενός σκύλου, θα πρέπει να αναλογιστείτε και τα έξοδα στα οποία θα υποβληθείτε κατά την διάρκεια της ζωής του. 

Εκτός της αγορά τροφής που ανάλογα με την ράτσα είναι και η ποσότητα, ένα σκυλί χρειάζεται τα είδη για τον ύπνο του, τα παιχνίδια του (για να μην μασά τα έπιπλα, παπούτσια κλπ), τον καλλωπισμό του αν είναι μακρύτριχο και διάφορα άλλα μικροπράγματα όπως μπολ νερού και φαγητού, λουράκι βόλτας, περιλαίμιο, είδη 
μπάνιου, αντιπαρασιτικά φάρμακα κλπ. 

Μην ξεχνάμε και την κτηνιατρική φροντίδα τους. Τα μηνιαία εμβόλια, όταν είναι κουτάβι, και αργότερα τα ετήσια, την ηλεκτρονική σήμανση (microchip) και τα ιατρικά έξοδα σε περιπτώσεις που είναι άρρωστο. Το ζητούμενο όμως δεν είναι τόσο η ερώτηση πόσο θα ξοδέψει κάποιος για ένα σκύλο, αλλά πόσος χρόνος και ενέργεια χρειάζεται να ξοδέψει για την υγιή και σωστή φροντίδα ενός σκύλου. 

Ανάλογα με την σωματική του διάπλαση, την ηλικία του κ.λπ., ο χρόνος που απαιτείται να διαθέσετε είναι διαφορετικός για κάθε περίπτωση. Γενικά τα μεγαλόσωμα σκυλιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την καθημερινή τους άσκηση από ότι τα μικρόσωμα σκυλιά. Ένα κουτάβι χρειάζεται περισσότερη άσκηση, εκπαίδευση και επίβλεψη από έναν 
ενήλικα σκύλο. Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε τον σκύλο σας να βγαίνει μόνος για τις ανάγκες του. Πρώτον, γιατί αυτό τιμωρείται από τον Νόμο, και δεύτερον, γιατί κινδυνεύει από 
ατυχήματα και φόλες. 

Και ο πρώτος χρόνος με ένα νέο σκύλο στο σπίτι, ανεξάρτητα από την ράτσα και την ηλικία, θέλει περισσότερες απαιτήσεις από τον ιδιοκτήτη, γιατί τότε είναι που πρέπει να μάθει το σκυλί τις νέες συνθήκες διαβίωσής του μαζί σας, αλλά και εσείς να οργανώσετε την ρουτίνα της καθημερινότητάς σας. Κάτι που θα κρατήσει για όλη την διάρκεια της ζωής του νέου σας κατοικίδιου. 

Καταλήγοντας, πριν "υιοθετήσετε" ένα ζώο, πρέπει να κατανοήσετε πως η επιλογή σας αυτή θα σας ακολουθεί αρκετά χρόνια. Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ ένα ζώο γιατί το βαρεθήκαμε, γιατί κουραστήκαμε να το φροντίζουμε, γιατί έχουμε να πάμε ταξίδι, γιατί τέλος πάντων μάς έγινε... «στενός κορσές».

(Πηγή: www.zougla.gr)